Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Techaandelen helpen AEX aan kleine winst

Techaandelen helpen AEX aan kleine winst
15 mrt 2021 om 17:51

De Amsterdamse beurs is de nieuwe handelsweek, die in het teken staat van het rentebesluit van de Federal Reserve, voorzichtig begonnen. Bij een slot van 678,80 punten, steeg de AEX uiteindelijk 0,2 procent.

Volgens Justin Blekemolen is het “wachten op een doorbraak van de weerstand op 689,2 punten”, die een maand geleden werd bereikt.

“Daarmee zou de stijgende trend een nieuwe impuls krijgen en dan zouden we snel een aanval mogen verwachten op de all-time high op circa 702 punten”, aldus de beleggingsspecialist van Lynx.

Indien de AEX weer terugzakt onder de steunzone van 675-671,5 punten, “dan verzwakt het technische plaatje en dan wordt een correctie richting de steunzone rond 650 punten aannemelijker”, aldus Blekemolen.

Beleggers houden vermoedelijk hun kruit droog tot het rentebesluit van de Federal Reserve later deze week. Wijzigingen in het monetaire beleid worden niet verwacht, maar de markt kijkt wel naar de nieuwe dot plot, die de renteverwachting van de beleidsmakers op de middellange termijn weergeeft.

Daarnaast zal de centrale bank vermoedelijk ingaan op de recent opgelopen rentes. Eerder zei voorzitter Jerome Powell nog dat de centrale bank de renteontwikkelingen volgt, maar voorlopig geen noodzaak ziet om in te grijpen.

“Mogelijk neemt Powell aankomende woensdag een voorbeeld aan [ECB-voorzitter] Christine Lagarde, en zal ook hij aankondigen het rentespook in toom te willen houden met grotere obligatieaankopen”, aldus Blekemolen.

Op macro-economisch vlak was het maandag een vrij rustige dag. Uit China kwamen cijfers over de industriële productie en de detailhandelsverkopen, en die lieten in begin van dit jaar stijgingen van 35 en 34 procent zien, na enorme dalingen in dezelfde periode vorig jaar.

Strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management sprak van bemoedigende cijfers.

De Empire State index van de New York Fed toonde in maart een verdere stijging. Met 17,4 staat de index, die de ontwikkeling van de industrie in de regio New York weergeeft, nu op het hoogste niveau sinds afgelopen zomer.

De euro/dollar handelde rond het Amsterdamse slot op 1,1934. Olie werd een half procent goedkoper rond 65 dollar.

Bitcoin piekte dit weekend op 60.000 dollar maar noteerde maandag bijna 7 procent lager op 56.140 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX deden techaandelen goede zaken. ASMI ging aan kop met een koerswinst van 2,2 procent en Adyen steeg 1,7 procent. ASML won 1,6 procent. Ook Wolters Kluwer was in trek: het aandeel won 1,8 procent.

Aegon, Shell en ABN AMRO waren de grootste dalers in de hoofdindex met verliezen van 2 tot ruim 5 procent. Het Openbaar Ministerie verdenkt ABN AMRO van schuldwitwassen, aldus De Telegraaf. Volgens Morgan Stanley kan een eventuele boete oplopen tot 550 miljoen euro. De koersreactie op het nieuws laat volgens de analisten zien dat er nog veel wolken hangen boven het aandeel met betrekking tot de lopende onderzoeken naar witwassen.

In de AMX deed PostNL goede zaken met een koerswinst van ruim 4 procent tot 3,79 euro. ING verhoogde het koersdoel naar 4,75 euro en hield het aandeel op zijn favorietenlijst.

Koploper was Basic-Fit, dat ook ruim 4 procent steeg.

Koffiebedrijf JDE Peet’s, dat vorige week na cijfers al 5 procent verloor, daalde maandag 1,5 procent, net als Boskalis. Hekkensluiter was OCI, dat 2 procent verloor.

Smallcap Accell, vrijdag een uitblinker na een stevige koersdoelverhoging door ABN AMRO Oddo, won maandag nog eens dik 8 procent.

Accsys steeg bijna 5 procent en Alfen zo’n 4 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel voor Alfen naar 75,00 euro, maar handhaafde het Houden advies.

Ajax verloor 1,5 procent, terwijl Brunel 1,3 procent daalde en Heijmans 1,2 procent lager sloot.

Het lokaal genoteerde InPost eindigde ruim 6 procent in de plus. InPost wil het Franse Mondial Relay overnemen voor 565 miljoen euro. Daarbij wezen de cijfers over begin dit jaar op een sterk aanhoudende trend. Het aantal pakjes verdubbelde afgelopen maanden op jaarbasis ruimschoots.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de indexen op Wall Street dichtbij de slotstanden van vrijdag.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NN Group

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.