Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rentebesluiten trekken komende week de aandacht

Rentebesluiten trekken komende week de aandacht
14 mrt 2021 om 12:52

Komende week trekken vooral centrale banken, waaronder de Federal Reserve, de aandacht van beleggers. Het cijferseizoen loopt ondertussen op zijn eind. 

We beginnen de macro-economische week met een industrieel productiecijfer uit China. Japan volgt dinsdag, net als de Verenigde Staten. 

Eveneens op maandag verschijnt een handelsbalans uit België. Woensdag staat een Japanse handelsbalans gepland, donderdag een Europese. 

Frankrijk geeft inzage in de evolutie van de consumentenprijzen op dinsdag, de hele eurozone komt op woensdag met een inflatiecijfer. Vrijdag volgt Japan. 

Inflatiecijfers blijven belangrijk voor de markt, gezien de angst voor oplopende rentes. Voorzitter Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank waarschuwde afgelopen week bij het rentebesluit van de ECB dat de inflatie in de eurozone in de komende maanden op zal lopen en volatiel zal bewegen.

Dinsdag komt Duitsland met de ZEW sentimentsindex. Dan verschijnen ook de detailhandelsverkopen uit de VS, die worden gezien als graadmeter voor de consumentenuitgaven.

De olieprijzen komen woensdag mogelijk in beweging door de wekelijke Amerikaanse voorradenmeldingen alsook het maandrapport van het Internationaal Energieagentschap. De OPEC werd vorige week wat positiever over de verwachte ontwikkeling van de vraag naar olie in zijn maandrapport.

Donderdag staan de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen op de agenda, net als de leidende indicatoren uit de VS. 

Centrale banken

Diverse centrale banken publiceren komende week rentebesluiten. De ECB deed vorige week wat de markt had verwacht, namelijk het monetaire beleid handhaven maar wel het tempo van de obligatie-opkopen onder het PEPP opvoeren, om de oplopende lange rente in te tomen. 

De Amerikaanse Federal Reserve komt komende woensdag met zijn rentebesluit. Voorzitter Jerome Powell stelde beleggers recent nog teleur door erop te wijzen dat een te hoog oplopende inflatie hem enige zorgen zou baren. Beleggers vrezen dat het ondersteunende beleid van de centrale bank wel degelijk zou kunnen afgezwakt wanneer de inflatie te hoog wordt. De stijging van de Amerikaanse consumentenprijzen viel in februari echter mee. Bovendien gaf de Fed al meermaals aan tijdelijk een hogere inflatie te zullen tolereren. 

Wijzigingen in het monetaire beleid worden woensdag niet verwacht, maar de zogeheten dot plot, met de voorspellingen van de beleidsmakers over hoe de federal funds rate zich op de middellange en lange termijn zal ontwikkelen, wordt voor de markt zeker interessant.

In december rekenden de monetaire beleidsmakers erop dat de belangrijkste rente tot en met eind 2023 in de huidige bandbreedte zou blijven van 0,00 tot 0,25 procent.

“Als de Fed zijn dot plot opwaarts bijstelt en dit voor de markt als verrassing komt, dan zal dat het marktsentiment zeker verstoren”, zeiden economen van Nomura in een vooruitblik. Zij sluiten daarbij niet uit dat de beleidsmakers nu wel rekenen op één renteverhoging in 2023.

De Bank of England komt donderdag met zijn rentebesluit en de Bank of Japan vrijdag. 

Economen van Nomura verwachten een minder spannend Brits rentebesluit dan die in februari, toen de Bank of England aangaf open te staan voor negatieve rentes, hoewel die waarschijnlijk alleen worden ingezet in een zeer bijzonder geval.

Bedrijfscijfers

Het cijferseizoen is nagenoeg voorbij dus op bedrijfsvlak is het komende week zeer rustig, met alleen een beleggersdag van Nedap op woensdag en een jaarvergadering van Marel op dezelfde dag. 

De komende weken zal het laatste restje bedrijven nog met jaarcijfers komen en staan meer aandeelhoudersvergaderingen gepland, veelal online vanwege het coronavirus. 

Ook het buitenlandse cijferseizoen loopt richting het eind. Bij de zuiderburen komen eind van de week nog cijfers van Exmar, sectorgenoot van Boskalis, Fugro en Vopak.

Vanuit Duitsland zijn er maandag cijfers van Salzgitter. In de VS publiceert FuelCell dinsdag resultaten. Donderdag zijn er cijfers van Carnival, FedEx en Nike. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.