Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: euro weer richting 1,19 dollar

Valuta: euro weer richting 1,19 dollar
12 mrt 2021 om 11:31

De dollar heeft van donderdag op vrijdag weer de kracht kunnen laten zien waarmee de euro zijn gang naar de 1,19 dollar hervond.

“Het is een afwachtende markt, waarin we voor vandaag geen verrassingen verwachten, ook niet met de producentenprijzen van de Verenigde Staten”, aldus valutaspecialist Georgette Boele vrijdag tegen ABM Financial News.

Volgende week komt de Fed bijeen om te besluiten over het monetair beleid. Er wordt dan een grafiek gepubliceerd, de zogeheten dot plot, met verwachtingen ten aanzien van de toekomstige renteverhogingen. “Wij denken dat deze laat zien dat de rente waarschijnlijk niet in de eerste helft van 2023 verhoogd zal worden, zoals beleggers nu verwachten. Als onze verwachting inderdaad uitkomt, zullen beleggers hun verwachtingen bijstellen en daalt mogelijk de rente op Amerikaanse staatsobligaties weer”, aldus Boele.

Mochten de rentes op Amerikaanse staatsobligaties dalen en de inflatieverwachtingen gaan daarin mee, dan zal de rente gecorrigeerd voor inflatie relatief stabiel zijn, verwacht ABN AMRO. “Hierdoor wordt het effect van lagere rentes op staatsobligaties deels of grotendeels tenietgedaan. Het is ook van belang wat de rentes op staatsobligaties in andere regio’s doen, zoals de eurozone. Ook daar zijn de rentes hard gestegen. Beleggers houden nu rekening met een 50 procent kans dat de ECB de depositorente voor maart 2023 met 10 basispunten verhoogt. Ze verwachten zelfs nog een verhoging van de depositorente van 10 basispunten voor maart 2024. We denken dat dit te agressief is”, aldus de valutaspecialist van ABN AMRO vrijdag.

De Duitse inflatie week in een definitieve versie niet af van de voorlopige met 1,3 procent op jaarbasis.

De Britse industriële productie daalde in januari met 1,5 procent meer dan verwacht. In de prognose werd rekening gehouden met een afname met 1,2 procent. De Britten zagen in januari dan weer wel hun handelstekort met 3,7 miljard pond teruglopen naar 1,9 miljard pond. De export daalde hard, vooral naar de EU, maar de import liep nog harder terug.

Naast de producentenprijzen over februari publiceren de Amerikanen ook het voorlopige consumentenvertrouwen over maart zoals deze wordt gemeten door de Universiteit van Michigan.

De euro noteerde vrijdag 0,6 procent lager op 1,1910 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent lager op 0,8560 Britse pond. Het Britse pond verloor vrijdag 0,5 procent en noteerde op 1,3916 dollar. De dollar noteerde 0,2 procent hoger op 6,5078 Chinese yuan. De dollar steeg vandaag 0,5 procent en noteerde daarmee op 109,1100 yen. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.