Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: AEX doet stap terug na opmars

Beursupdate: AEX doet stap terug na opmars
12 mrt 2021 om 10:58

De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend in het rood, na enkele sterke beursdagen in de afgelopen week. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 1,1 procent op 676,46 punten.

Vooral techfondsen kregen het opnieuw te verduren, nu de rentes weer verder stijgen. Ook de futures op de Nasdaq wijzen op een lagere opening voor de techbeurs vanmiddag.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met zes basispunten tot 1,58 procent, terwijl de rentes een dag eerder nog voor het eerst in een week onder de 1,5 procent uitkwamen. 

Op donderdag vonden de beurzen wel de weg omhoog, nadat de Amerikaanse president Joe Biden zijn handtekening zette onder het steunpakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar en de Europese Centrale Bank aankondigde dat het in een hoger tempo obligaties wil opkopen in de strijd tegen de impact van de coronacrisis op de Europese economie. 

De Duitse tienjaarsrentes steeg vrijdag toch weer 2 basispunten tot 0,308 procent negatief. De Britse tienjaarsrentes stegen dan weer met 4 basispunten tot 0,781 procent. 
 Macro-economische cijfers lieten vanochtend zien dat de Britse economie in januari met 2,9 procent terugliep, waarbij vooral de dienstensector onder druk stond door de huidige lockdowns en de nieuwe handelsovereenkomsten gerelateerd aan de Brexit, die de export raken. 

Ondanks de koersverliezen op vrijdag, sprak analist Michael Hewson van CMC Markets evenwel van een goede week voor de aandelenmarkten. 

“Alleen snel oplopende rentes lijken een verdere beursrally nog te kunnen stoppen”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Het sentiment is gewoon erg bullish.”

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1915. De olieprijzen liepen met 0,3 procent terug. 

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de Amerikaanse producentenprijzen in februari en het voorlopige Amerikaanse consumentenvertrouwen in maart. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen koerste staalconcern ArcelorMittal hoger met een koerswinst van 1,4 procent. 

Prosus was de dissonant met een verlies van 5,9 procent. De druk van de Chinese toezichthouders op de Chinese techgiganten, zoals Tencent waarin Prosus een groot belang heeft, neemt steeds verder toe.

In de AMX klom flitshandelaar Flow Traders met 1,2 procent. JDE Peet’s won 1,7 procent. De koffieketen kreeg desondanks afgelopen week flink wat koersdoelverlagingen te verwerken na de jaarcijfers. Besi verloor 1,9 procent. 

In de AScX werden de cijfers van funderingsspecialist Sif positief ontvangen. Het aandeel won 4,8 procent. Volgens ING waren de cijfers veel beter dan verwacht, vooral op het gebied van de winstgevendheid. Dankzij de meevallende winst, valt het dividend ook veel hoger uit. ING rekende voor 2020 op een dividend van 0,04 euro per aandeel, maar dit werd 0,12 euro. Alfen verloor 1,6 procent.
Accell steeg 5,1 procent na een stevige koersdoelverhoging door ABN AMRO Oddo.   

Het lokaal genoteerde BeterBed verloor 10,5 procent tot 5,35 euro na cijfers. Degroof Petercam verlaagde hierop het koersdoel van 6,50 naar 6,00 euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.