Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX lager gesloten met tech als verliezer

AEX lager gesloten met tech als verliezer
12 mrt 2021 om 17:53

De Amsterdamse beurs is vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,9 procent tot 677,41 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en de AScX vlak sloot.

Het Damrak deed vrijdag een stap terug, waarbij met name de techfondsen weer onder druk stonden, terwijl de de rentes opnieuw stegen.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met zes basispunten tot 1,58 procent. De Duitse tienjaarsrente steeg vrijdag toch weer 2 basispunten tot 0,308 procent negatief. De Britse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten tot 0,781 procent.

De stijging volgt een dag nadat de rentes in de eurozone juist daalden in reactie op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De ECB wil vanaf volgend kwartaal in een aanzienlijk hoger tempo obligaties in de markt opkopen om de kapitaalmarktrentes te drukken. “Dit bericht van voorzitter Lagarde stemde de obligatiemarkten gerust”, zei investmentmanager Simon Wiersma van ING.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de Nederlandse export in januari op jaarbasis met 3,6 procent is gestegen, terwijl de import 1,6 procent toenam.

Het aantal faillissementen in Nederland in februari bedroeg, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 107, wat 28 bedrijven minder was dan een maand eerder.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag tevens bekend dat de industriële productie in de eurozone in januari op maandbasis is gestegen met 0,8 procent, na een daling met 0,1 procent in december.

Econoom Bert Colijn van ING merkte op dat de industriële productie in het euroblok daarmee weer boven het niveau van voor de uitbraak van het coronavirus is uitgekomen. Hij ziet de data als een teken dat het sterke herstel in het nieuwe jaar wordt voortgezet, ondanks de lockdowns en inputproblemen.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de producentenprijzen in de VS in februari op maandbasis met 0,5 procent zijn gestegen. Tevens werd bekend dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in maart is gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1943. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1981 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1984 op de borden.

Olie noteerde vrijdag rond het slot van de handel in Amsterdam vrijwel vlak.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 3,2 procent, gevolgd door ABN AMRO en ING met winsten van respectievelijk 2,9 procent en 1,3 procent.

Sowieso deden financials het goed. NN Group won 0,8 procent en Aegon noteerde 0,7 procent hoger.

Prosus was de sterkste daler met een verlies van 6,7 procent. De druk van de Chinese toezichthouders op de Chinese techgiganten, zoals Tencent waarin Prosus een groot belang heeft, neemt steeds verder toe. Maar ook ASML en ASMI daalden 2,2 en 2,9 procent.

In de AMX won Boskalis 2,0 procent, terwijl Corbion onderaan bungelde met een verlies van 2,5procent.

JDE Peet’s won 3,1 procent en was daarmee de sterkste stijger van de Midkappers. De koffieketen kwam afgelopen week met jaarcijfers en kreeg vervolgens flink wat koersdoelverlagingen te verwerken. Op weekbasis daalde het aandeel dan ook procenten.  

In de AScX werden de cijfers van funderingsspecialist Sif positief ontvangen. Het aandeel won 3,5 procent. Volgens ING waren de cijfers veel beter dan verwacht, vooral op het gebied van de winstgevendheid. Dankzij de meevallende winst, valt het dividend ook veel hoger uit. ING rekende voor 2020 op een dividend van 0,04 euro per aandeel, maar dit werd 0,12 euro. 

Accell steeg 7,6 procent na een stevige koersdoelverhoging door ABN AMRO Oddo. Analist Martijn den Drijver vindt Accell ondergewaardeerd ten opzichte van sectorgenoten. Alfen verloor 1,6 procent.

Het lokaal genoteerde BeterBed verloor 9,7 procent na cijfers. Degroof Petercam verlaagde hierop het koersdoel van 6,50 naar 6,00 euro.

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent lager op 3.926,29 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,3 procent in het rood.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.