Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: AEX hoger in aanloop naar rentebesluit ECB

Beursupdate: AEX hoger in aanloop naar rentebesluit ECB
11 mrt 2021 om 10:49

De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend hoger, in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank vanmiddag.  Rond de klok van elf uur won de AEX 0,7 procent op 682,85 punten.

Vooral techaandelen vonden de weg omhoog, met koerswinsten van Prosus, Adyen, ASMI en ASML. Beleggers leken een terugval in de rentes te kunnen waarderen. 

De rentes op de wereldwijde obligatiemarkten daalden nadat woensdag uit cijfers bleek dat de Amerikaanse consumentenprijzen slechts licht aantrokken in februari. Dit zorgde voor opluchting onder beleggers, die zich in de afgelopen weken druk maakten om de oplopende inflatie. 

“Beleggers drukten massaal op de koopknop gisteren op de zwakker dan voorziene inflatiecijfers”, aldus analisten van SEB. “De zorgen over een oververhitting van de Amerikaanse economie werden daarmee wat weggenomen.”

De ECB zal zich zeer bewust zijn van de oplopende rente in vooral Amerika. Als hoeder van de financiële stabiliteit in de eurozone kan de ECB de rente momenteel niet laten oplopen, doordat hoge rentelasten in combinatie met oplopende begrotingstekorten en sombere economische vooruitzichten vooral zuidelijke lidstaten direct zouden confronteren met grote financieringsproblemen. 

Diverse ECB-kenners voorzien dan ook dat de centrale bank instrumenten zal inzetten om de rente te drukken, zoals wellicht nog meer staatsobligaties opkopen. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING zou niets doen een signaal naar de markt zijn dat de oplopende rentes gerechtvaardigd worden door de economische omstandigheden. 

Economen van TS Lombard voorzien niet dat de centrale bank nieuwe maatregelen zal aankondigen. “Maar de toon van voorzitter Christine Lagarde zal ‘dovish’ zijn, waarbij zij de nadruk zal leggen op de flexibiliteit van de centrale bank om het huidige opkoopprogramma van obligaties aan te passen indien nodig”, aldus de economen. 

Het muntpaar euro/dollar noteert daarnaast vanochtend vlak op 1,1962. De olieprijzen koersten tot 1,2 procent hoger.

Naast het rentebesluit van de ECB hebben beleggers vandaag ook oog voor de wekelijkse steunaanvragen in de VS.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen gingen de tech-waarden aan kop. Prosus won 2,4 procent, ASMI 4,7 procent en Adyen 3,0 procent. ING Groep en ABN AMRO, die in de afgelopen dagen juist erg gewild waren, noteerden onderaan met verliezen tot 2,4 procent. 

In de AMX won Besi 4,9 procent. Kepler Cheuvreux verhoogde zowel het koersdoel voor Besi als voor ASMI aanzienlijk. OCI steeg met 3,1 procent. 

In de AScX kregen de cijfers van ForFarmers een positief onthaal met een plus van 2,9 procent. De volumes van de Nederlandse specialist in veevoer daalden het afgelopen boekjaar met 3,5 procent naar 9,74 miljoen ton, terwijl de onderliggende winst wel in de lift zat. 

AMG en Alfen wonnen ongeveer 2,5 procent. 

Het lokaal genoteerde Lavide verloor 18,9 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.