Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: ECB voegt daad bij woord

Beursblik: ECB voegt daad bij woord
11 mrt 2021 om 17:04

De Europese Centrale Bank heeft beleggers gegeven wat ze wilden, door het tempo van zijn obligatie-opkopen onder het Pandemic Emergency Purchase Programme op te voeren. Dit oordeelde econoom Paul Diggle van Aberdeen Standard Investments na het verschijnen van het rentebesluit van de ECB, waarin het monetaire beleid verder werd gehandhaafd.

“Zowel de obligatie- als de aandelenmarkten hoopten dat de ECB de recente stijging van de Europese rente zou afremmen, de stijging leek een negatieve weerslag van de sterkere groeivooruitzichten in de VS. Door haar belofte om het komende kwartaal of langer de obligatieaankopen binnen haar QE-programma te versnellen, heeft de ECB de daad bij het woord gevoegd”, aldus Dingle.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING toont de ECB hiermee de bereidheid om in actie te komen en de obligatierentes te beteugelen, zonder daarmee in paniek te raken.

Brzeski wees verder op de risico’s voor de economische outlook, die volgens de ECB meer in balans zijn.

“Dat suggereert dat een verhoging van het opkoopprogramma [van 1.850 miljard euro] ver weg is en onwaarschijnlijk.”

Volgens Ima Sammani van Monex Europe vertelt het groeiende optimisme van de ECB over het economisch herstel niet het hele verhaal, gezien de ‘dovish’ toon van de centrale bank en voorzitter Christine Lagarde in haar persconferentie, en het opvoeren van het tempo van de PEPP-opkopen.

Volgens de valuta-analist heeft de ECB de obligatiemarkten donderdag een duidelijkere boodschap gestuurd, na weken van rommelige communicatie.

Wel moet die boodschap zich volgens Sammani gaan vertalen in de inkomende data over de PEPP-opkopen.

Daarover zei Lagarde donderdag echter dat het opkoopprogramma flexibel blijft en de ECB op elk moment samen kan komen om eventuele veranderingen in het opkoopprogramma te bespreken.

En “de ECB is niet van plan om een exact getal te delen betreffende de PEPP-opkopen”, aldus Sammani.

De valuta-analist van Monex Europe concludeert daarom dat hoewel de boodschap van de ECB donderdag wellicht meer dovish was dan de markten vooraf hadden verwacht, nog steeds niet helemaal duidelijk is in hoeverre de centrale bank oplopende obligatierentes zal tolereren.

De euro/dollar noteerde na de persconferentie van Lagarde 0,3 procent hoger op 1,1963 en de Duitse tienjaarsrente daalde licht tot -0,33 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.