Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Licht lagere opening Damrak voorzien

Licht lagere opening Damrak voorzien
10 mrt 2021 om 08:06

De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,3 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 1,4 procent hoger op 675,10 punten. 

De Amsterdamse beurs maakt zich net als andere Europese beurzen op voor een wat lagere opening, terwijl de meeste Aziatische aandelenmarkten een deel van de winsten eerder op de handelsdag weer inleverden na een sterk herstel van techaandelen op Wall Street dinsdagavond. 

“Veel beurzen in Noord-Azië, met name in China, verloren al spoedig wat momentum, nadat staatsfondsen gisteren massaal aandelen opkochten om de markt te stabiliseren”, aldus marktanalist Jeffrey Halley van OANDA. De Aziatische beurzen noteerden woensdag nog kleine plussen. Volgens Halley kijken beleggers nog steeds naar de ontwikkelingen op de Amerikaanse obligatiemarkt. 

Vermogensbeheerder Hani Redha van PineBridge Investments denkt evenwel dat de grootste bewegingen op de obligatiemarkten nu wel achter de rug zijn. “Op het niveau waarop de obligatierentes nu staan, verwachten we extra kopers en dat zal de rentes laten stabiliseren”, aldus de marktvorser.

Techfondsen lieten dinsdagavond een fors herstel zien en de Nasdaq-index beleefde de beste handelsdag in meer dan vier maanden, slechts een dag nadat de beurs officieel in een correctie terechtkwam. Beleggers leken op koopjes te jagen, waarbij aandelen die recent hard zijn afgestraft weer werden opgepikt. 

“Het is die koop-de-dip-mentaliteit”, zei Daniel Morris van BNP Paribas. “De visie op tech voor de lange termijn is niet veranderd. Iedereen verwacht dat deze aandelen het goed gaan doen, maar ze waren alleen erg duur geworden.” 

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade kijken beleggers vandaag onder meer naar de stemming over het Amerikaanse steunpakket van 1,9 biljoen dollar door het Huis van Afgevaardigden. “Desondanks is nieuws hierover al grotendeels ingeprijsd”, aldus Aslam. Groen licht zal dan ook weinig impact hebben op de aandelenmarkten. 

Wel belangrijk is volgens Aslam het Amerikaanse inflatiecijfer dat vandaag verschijnt. “De cijfers kunnen de zorgen aanwakkeren over een hogere inflatie. In de afgelopen maanden stegen de rentes in een alarmerend tempo en als de cijfers sterk zijn, en die kans is groot, dan kan de Amerikaanse tienjaarsrente nog verder stijgen”, aldus Aslam. “Elke significante beweging op de obligatiemarkten zullen ook een impact hebben op de Amerikaanse aandelenmarkt.”  

De olieprijs is dinsdag voor de tweede dag op rij gedaald, in aanloop naar de wekelijkse cijfers over de Amerikaanse olievoorraden. De april-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 1,6 procent lager op 64,01 dollar op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen nog eens 1,1 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1874. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1901 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1888 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Just Eat Takeaway.com heeft in 2020 de omzet flink zien aantrekken en verwacht een versnelling van de ordergroei in 2021. Bovendien verwacht de maaltijdbezorger de overname van het Amerikaanse Grubhub nog altijd in de eerste helft van dit jaar af te ronden. 

ABN AMRO en Galapagos verdwijnen bij de jaarlijkse herweging uit de AEX-index, om plaats te maken voor Signify en BE Semiconductor Industries. Ze krijgen gezelschap van Alfen en AMG die opstomen van de Smallcaps-index AScX. NSI zakt uit de Midkap-index naar de AScX, waar ook CM.com, Kiadis en Hunter Douglas als nieuwelingen deel van gaan uitmaken. ICT Group valt weg uit de AScX-index, meldde Euronext tenslotte. De wijzigingen gaan per 22 maart in.

Morgan Stanley heeft woensdag het koersdoel voor Basic-Fit verhoogd van 37,00 naar 40,00 euro met een onveranderd Overwogen advies. De analisten verwachten dat de groei zal versnellen zodra de pandemie achter de rug is. En dan heeft Basic-Fit een “aantrekkelijk laag geprijsd model”. De taxaties voor 2023 gingen dan ook omhoog.

Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor JDE Peet’s van 31,00 naar 30,00 euro, terwijl RBC het koersdoel voor NN juist verhoogde naar 34,00 euro. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500-index steeg dinsdag 1,4 procent tot 3.875,44 punten en technologie-index Nasdaq klom 3,7 procent tot 13.073,82 punten. De Dow Jones-index steeg met 0,1 procent tot 31.832,74 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Avantium

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.