Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 9 maart 2021 08:06

Neutrale opening AEX voorzien

Futures op de Amsterdamse beurs wijzen ongeveer een uur voor de beursgong op een vrij vlakke opening.

Maandag startte de AEX nog overtuigend aan de handelsweek met een winst van 1,8 procent op 665,65 punten. De aantrekkende economische vooruitzichten en oplopende rentes inspireerden beleggers vooral om financials te kopen, met winsten van 5 tot 9 procent voor Aegon, ING en ABN Amro.

Maandagavond liet Wall Street juist een sterk verdeeld beeld zien. Techbeurs Nasdaq leverde 2,9 procent in, terwijl de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index 1,0 procent won. De breed samengestelde S&P 500 index gaf een half procent prijs, na eerder op de dag nog 0,8 procent hoger te hebben gekoerst. 

De Dow Jones-index scherpte intraday zelfs zijn recordniveau aan, ondanks een stijging van de obligatierentes en de koerszwakte bij tech-aandelen. Vermogensbeheerders en handelaren anticipeerden op een economisch herstel, waarbij de inflatie naar verwachting zal aantrekken, en deden staatsleningen en technologiefondsen van de hand, terwijl banken- en energie-aandelen juist flink in trek waren. 

De goedkeuring door de Senaat van het 1,9 biljoen dollar bedragende coronasteunpakket van de Amerikaanse president Joe Biden was hierbij de aanjager. 

"Dit is wat ik noem een sluipcorrectie", zei marktstrateeg Keith Lerner van Truist Advisory Services. "Er stroomt geen geld uit de markt, maar het gaat gewoonweg naar andere namen", aldus Lerner. 

Maar na een flinke verkoopgolf in de afgelopen weken, is de koersdaling bij enkele hoogvliegers van vorig jaar wat te ver doorgeschoten, zo vindt Lerner. De correctie van deze aandelen zal volgens hem dan ook snel ten einde komen. "Ik denk dat de tienjaarsrentes spoedig zullen stabiliseren. De vooruitzichten voor aandelen zijn gunstig."

Maandagavond noteerde het rendement op Amerikaanse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar op 1,57 procent. Een niveau dat ook eind vorige week op de borden stond. Vanochtend noteerden de rentes op 1.56 procent.

In Azië wisten de aandelenbeurzen vanochtend overwegend de weg omhoog te vinden. De uitschieter is de Hang Seng index in Hongkong met een winst van 1,5 procent. Alleen de KOSPI index in Seoel, met veel technologie-aandelen, waaronder Samsung, viel uit de toon met een verlies van 0,7 procent. 

De olieprijs sloot maandag na een bewegelijke dag lager. Op een settlement van 65,05 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,6 procent goedkoper. In de ochtendhandel schoot de olieprijs juist nog omhoog, nadat een grote oliehaven van Saoedi-Arabië aan de Perzische Golf werd geraakt door raket- en drone-aanvallen van Jemenitische Houthi strijdkrachten, die worden gesteund door Iran. Onder meer een sterke dollar deed de olieprijzen teruglopen. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1858. Amerika maakt meer vaart met vaccineren en met onder meer een duw in de rug door het coronasteunpakket van Joe Biden voorzien beleggers dat de Amerikaanse economie eerder zal opveren dan de economie van de eurozone. In de eerste maanden van dit jaar koerste het muntpaar gemiddeld nog rond het niveau van 1,2150.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld, terwijl het cijferseizoen grotendeels uitgedoofd is. Beleggers hebben nog wel oog voor de definitieve economische groei in het afgelopen kwartaal int de eurozone. Later deze week zal de aandacht uitgaan naar de Europese Centrale Bank, die donderdagmiddag zijn rentebesluit bekend maakt.

Bedrijfsnieuws

TKH Group heeft ook in de tweede helft 2020 de resultaten onder druk zien staan, maar is voor twee van de drie onderdelen redelijk positief gestemd. TKH Group verwacht voor Telecom en Building Solutions een stijging van de omzet en het resultaat, bij Industrial wordt een daling voor deze posten voorzien. 

De omzet van JDE Peet's daalde in 2020 met 4,2 procent naar 6.651 miljoen euro. Analisten hadden vooraf wat hoger ingezet op een niveau van 6.684 miljoen euro. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBIT) kwam uit op 1.278 miljoen. Een stijging van 1,9 procent op jaarbasis. Autonoom bedroeg de stijging 6,2 procent, terwijl de omzet autonoom met 0,2 procent daalde.

Basic-Fit heeft de omzet in 2020 flink onder druk zien staan, terwijl er onder de streep een verlies restte. Basic-Flink bleek flink geraakt door de coronacrisis en in 2020 bleven clubs per saldo voor 41 procent van de tijd gesloten. Hierdoor liepen de resultaten harder terug dan waar analisten vooraf op mikten.

CM.com zag de omzet in 2020 op jaarbasis met 47 procent stijgen naar 141,6 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op 133 miljoen euro omzet. De EBITDA kwam uit op 1,5 miljoen euro negatief en onder de streep restte in 2020 een verlies van 13,0 miljoen euro. De EBITDA werd door de analisten ingeschat op 2,3 miljoen euro negatief.

IMCD verkocht Nutri Granulations aan Huber Engineered Materials voor een onbekend bedrag. Nutri heeft 22 mensen in dienst en werd in 2018 onderdeel van IMCD, nadat deze destijds HORN inlijfde.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index verloor maandag 0,5 procent op 3.821,35 punten. De Dow Jones-index won juist 1,0 procent op 31.802,44 punten. Techbeurs Nasdaq leverde 2,9 procent in op 12.299,08 punten. 

De Aandeelhouder TV

april 16, 2021

Winnaars en verliezers na corona en lockdowns

april 16, 2021

De grootste Cryptobeurs staat op de NASDAQ (₿) | Deze Week in het DAH Magazine #shorts

april 16, 2021

test

april 16, 2021

De Warrants van Société Générale

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:25

  Wall Street breekt opnieuw records na sterke retailcijfers & recordgroei Chinese economie

 • 15:29

  TA van Edward Loef – Inspelen op koersuitbraken

 • 14:03

  Aandeel Deceuninck: de komende zeven jaar zijn cruciaal

 • 08:54

  Eerste beursdag Coinbase ging er volatiel aan toe & Europa opent lager

 • 17:42

  TA van Edward Loef – AMX-winnaars imponeren

 • 16:37

  Futures trading: aan de slag met futures

 • 09:27

  ETF van de week: Xetra Gold (4GLD)

 • 08:26

  Next Generation EU gaat van start in juni & Amerikaanse indices naar nieuwe recordkoers

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Geen campingrally in 2021

Masterclasses

 • 11 mei

  De invloed van rente op de financiele markten

 • 20 mei

  SPAC’s: De kansen en risico’s met Nico Inberg

 • 25 mei

  LYNX Handelsplatform level 1: ‘De eerste stappen bij LYNX’

 • 01 juni

  LYNX Handelsplatform level 2: ‘De LYNX TraderTools’

 • 08 juni

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
16 apr 15:18 Redactie

Crypto: Boom or Bust? 📈 of 📉 | De Aandeelhouder Podcast Afl. 14

16 apr 10:12 Marco Knulst

Waarde Plug Power verdampt

16 apr 09:03 Redactie

5 aandelen voor 500% rendement in 10 jaar