Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Grote winsten voor techfondsen op Wall Street

Grote winsten voor techfondsen op Wall Street
9 mrt 2021 om 21:00

De Amerikaanse aandelenbeurzen boekten dinsdag grote winsten, aangevoerd door de technologiefondsen die maandag nog in correctie-terrein zakten na een grote verkoopgolf.

De S&P500-index steeg 2 procent en technologie-index Nasdaq klom zelfs meer dan 4 procent, waarmee dit de beste dag van het jaar voor de inde lijkt te worden. 

Beleggers leken op koopjesjacht nadat maandag aandelen van grote technamen onderuit gingen. Tesla, Roku en Square stegen met dubbele cijfers. Zwaargewichten zoals Apple, Amazon.com en Facebook stegen meer dan 4 procent.

Een verkoopgolf in Amerikaanse staatsobligaties lijkt intussen te zijn gepauzeerd. Het rendement op een tienjarige Treasury zakte naar 1,538 procent, van 1,594 maandagavond.

“Het is die koop-de-dip-mentaliteit”, zei Daniel Morris van BNP Paribas. “De visie op tech voor de lange termijn is niet veranderd. Iedereen verwacht dat deze aandelen het goed gaan doen, maar ze waren alleen erg duur geworden.” 

Techaandelen stonden de afgelopen tijd onder druk door hun hoge waarderingen, nadat een verkoopgolf op de obligatiemarkten leidde tot oplopende rentes.  
 De stabilisatie in de obligatiemarkten zal techaandelen helpen iets van hun verliezen terug te winnen, denken marktkenners.
 
Vermogensbeheerder Hani Redha van PineBridge Investments denkt dat de grootste bewegingen op de obligatiemarkten nu wel achter de rug zijn. “Op het niveau waarop de obligatierentes nu staan, verwachten we extra kopers en dat zal de rentes laten stabiliseren”, aldus de marktvorser.

Ondertussen zijn de verwachtingen voor het economisch herstel positief en zal het Amerikaans Congres later deze week vermoedelijk definitief goedkeuring geven aan het 1,9 biljoen dollar bedragende stimuluspakket van president Joe Biden.

De Oeso maakte dinsdag nieuwe economische ramingen bekend en werd daarin positiever over de mondiale economie en verwacht dat het Amerikaanse bruto binnenlands product in 2021 zelfs dubbel zo hard groeit als eerder berekend, met 6,5 procent.

Op macro-economisch vlak was het dinsdag rustig. Het ondernemersvertrouwen in het Amerikaanse mkb steeg van 95 in januari naar 95,8 in februari, maar noteert nog wel ruim onder de piek van een jaar geleden van 104,5.

De euro/dollar noteerde dinsdagmiddag 0,4 procent hoger op 1,1904 en een vat WTI-olie daalde 0,9 procent naar 64,08 dollar.

Bedrijfsnieuws 

De fabrikant van elektrische auto’s Tesla, die maandag bijna 6 procent in waarde daalde, maakte dit dinsdag ruimschoots goed met een koerssprong van 19 procent. Sectorgenoot Nio steeg eveneens 18 procent.

Uit Chinese overheidsdata bleek dat de verkoop van elektrische voertuigen in het land in februari ruim zeven keer zo hard is gestegen als een jaar eerder. Op maandbasis was wel sprake van een daling van 38 procent. Tesla verkocht in februari wel meer voertuigen dan een maand eerder, met een plus van 18 procent, zei analist Dan Ives van Wedbush. Hij wees op het effect van het Chinees Nieuwjaar en noemde de cijfers zeer indrukwekkend en ook beter dan verwacht. 

Dick’s Sporting Goods verloor 5 procent, ondanks hoger dan verwachte omzet- en winstcijfers,gamestg omdat de afgegeven outlook aan de voorzichtige kant was.

Aandelen van GameStop stegen 20 procent, na de winst van ruim 40 procent op maandag. Dinsdag houdt de Senate Banking Committee een hoorzitting over de shortsell-perikelen rond GameStop en een aantal andere hype-aandelen, waardoor de koersen eind januari fors stegen, om vervolgens weer in te storten. 

Ook andere zogeheten ‘meme’-aandelen, die door gebruikers van sociaal mediaplatform Reddit werden gehypet, zoals AMC Entertainment, werden fors meer waard.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.