Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Pearson reorganiseert na omzetdaling

Pearson reorganiseert na omzetdaling
8 mrt 2021 om 09:11

Pearson heeft een reorganisatie aangekondigd, nadat in 2020 zoals verwacht minder omzet werd gerealiseerd door de coronacrisis, terwijl de operationele winst bijna halveerde. Dit meldde de Britse uitgever maandag.

Het bedrijf herpositioneert zichzelf om duurzaam te kunnen groeien, met een sterke focus op instrumenten voor digitaal leren, het opvullen van gaten in professionele vaardigheden en accreditatie en certificering. Dit komt tot uitdrukking in de vorming van vijf nieuwe divisies.

De lokale uitgevers van internationale leergangen worden in de etalage gezet en het vastgoedbezit wordt aanzienlijk ingekrompen.

De omzet daalde afgelopen jaar met 12 procent van 3,87 miljard tot 3,40 miljard pond. Online Learning zag de omzet wel groeien, maar de onderdelen Global Assessment, International en North American Courseware boekten 13 tot 19 procent minder omzet.

De aangepaste operationele winst daalde van 581 miljoen naar 313 miljoen pond. De aangepaste winst per aandeel halveerde van 57,8 pence naar 28,7 pence.

Dankzij de verkoop van een belang in Penguin Random House en lagere reorganisatiekosten steeg de operationele winst per saldo van 275 miljoen naar 411 miljoen pond. De schuld daalde mede hierdoor sterk van 1,016 miljard naar 463 miljoen pond.

Het bedrijf wist de operationele kasstroom nog redelijk op peil te houden met een daling van 418 miljoen naar 315 miljoen pond, door zuinig om te springen met het werkkapitaal.

Het slotdividend bleef staan op 13,5 pence waarmee het jaartotaal net als in 2019 op 19,5 pence komt

Outlook

Voor 2021 verwacht de Britse uitgever een toename van de omzet en een aangepast operationeel resultaat in lijn met de huidige marktverwachting. Het bedrijf gaf nog geen concrete winstverwachtingen.

Goede groei wordt voorzien bij Virtueel Leren, dankzij de groei van aanmeldingen voor virtuele scholen in het huidige schooljaar. Voor het volgende schooljaar wordt ongeveer hetzelfde aantal aanmeldingen verwacht, omdat een deel van het “covid cohort” zal terugkeren naar de fysieke schoolbanken.

De omzet uit het segment hoger onderwijs in Amerika zal vermoedelijk dalen, maar minder sterk dan in de voorgaande jaren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.