Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs lager gesloten

Olieprijs lager gesloten
8 mrt 2021 om 20:52

De olieprijs is maandag na een bewegelijke dag lager gesloten. Op een settlement van 65,05 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,6 procent goedkoper. 

Vanochtend schoot de olieprijs nog omhoog, nadat een grote oliehaven van Saoedi-Arabië aan de Perzische Golf werd geraakt door raket- en drone-aanvallen van Jemenitische Houthi strijdkrachten, die worden gesteund door Iran.

“Er zijn tot nu toe geen berichten over aanzienlijke schade of verstoringen van de olietoevoerketen, maar dit verhaal is zich nog aan het ontvouwen en zal handelaren op hun hoede houden”, aldus analist Stephen Innes van Axi eerder vandaag.

“Hoewel er geen levens of bezittingen verloren gingen, en dit niet de eerste keer was dat de kwetsbaarheid van Saoedi-Arabië voor verstoringen van de olieaanvoer door Jemen werd aangetoond, was dit voldoende om de olieprijs op te stuwen van 65 dollar naar 70 dollar per vat”, concludeerde Rabobank in een commentaar.

Desondanks kwam er gedurende dag een einde aan de sterke stijging en vonden de olieprijzen zelfs de weg omlaag. Onder meer de sterke dollar gooide roet in het eten. Een sterkere dollar maakt olie voor veel landen duurder, waardoor de olie-aankopen kunnen teruglopen. 

Analisten wezen er bovendien op dat beleggers wat winst nemen, nadat de olieprijs recent nog flink opliep. Vorige week steeg de olieprijs nog met ruim zeven procent. Handelaren prijzen een economische ‘boom’ in de VS in, wat zou kunnen leiden tot een sterkere vraag naar benzine. Bovendien reageerden de markten enthousiast op de verlenging van de bestaande productieafspraken van OPEC en zijn bondgenoten tot en met april en de vrijwillige productieverlaging van Saoedi-Arabië, ook tot eind volgende maand.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.