Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Herstel op Europese beurzen

Herstel op Europese beurzen
8 mrt 2021 om 12:06

De aandelenmarkten in Europa zijn de nieuwe handelsweek met herstel begonnen, nadat ze vorige week nog in mineur eindigden vanwege de groeiende rentevrees.

Rond lunchtijd noteerde de Stoxx Europe 600 index 0,8 procent hoger, steeg de Duitse DAX 1,3 procent en won de Franse CAC 40 0,7 procent. De Britse FTSE 100 noteerde fractioneel in het groen.

Dit weekend keurde de Amerikaanse Senaat het 1,9 biljoen dollar bedragende coronasteunpakket van president Joe Biden goed. Het voorstel werd op bepaalde punten wel aangepast en moet nu opnieuw worden behandeld door het Huis van Afgevaardigden. Dat gebeurt naar verwachting deze week, waarna er opnieuw wordt gestemd en bij akkoord Biden zijn handtekening kan zetten.

Ondertussen loopt de Amerikaanse tienjaarsrente weer verder op. Maandag noteerde die op 1,61 procent en de Duitse variant op -0,29 procent.

“De ECB heeft meerdere malen gezegd dat het de oplopende rentes in de gaten houdt en enkele beleidsmakers, waaronder hoofdeconoom Philip Lane, vinden zelfs dat het tempo van het PEPP opgevoerd moet worden”, aldus valuta-analist Ima sammani van Monex Europe.

Later op de dag komt de Europese Centrale Bank met zijn wekelijkse rapport over het aantal QE-opkopen, dat in het kader van de stijgende obligatierentes op extra aandacht kan rekenen.

“De vraag is of de ECB zijn opkopen aanzienlijk heeft verhoogd om te laten zien dat het gecommitteerd is aan het behoud van soepele financiële condities en het in bedwang houden van de obligatierentes”, aldus Sammani.

Later deze week komt de ECB ook met zijn rentebesluit. Wijzigingen worden niet verwacht, maar voorzitter Christine Lagarde zal volgens marktkenners zeker ingaan op de oplopende rentes.

Op macro-economisch vlak was het maandagochtend rustig. Opvallend was de onverwachte daling van de industriële productie in Duitsland in januari. Er was gerekend op een minimale groei, maar de productie nam met 2,5 procent af ten opzichte van december.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING laat de daling zien dat het moeilijk wordt voor de Duitse industrie om de gehele economie overeind te houden en een nieuwe economische krimp te voorkomen.

De euro/dollar noteerde rond het middaguur 0,3 procent lager op 1,1881.

Olie handelde op dat moment stabiel net boven de 66 dollar. Vanochtend spoten de olieprijzen nog omhoog op de berichten dat een grote oliehaven in Saoedi-Arabië aan de Perzische Golf dit weekend onder vuur is genomen door de Jemenitische Houthi strijdkrachten.

“Er zijn tot nu toe geen berichten over aanzienlijke schade of verstoringen van de olietoevoerketen, maar dit verhaal is zich nog aan het ontvouwen en zal handelaren op hun hoede houden”, aldus analist Stephen Innes van Axi.

Bedrijfsnieuws

Financials noteerden maandag in het groen. Société Générale, ING en Deutsche Bank stegen 3 tot 4 procent.

Het zicht op mogelijke coronaversoepelingen in Europa in de komende maanden en een verdere vaccinatieuitrol zette luchtvaart- en reisaandelen hoger. Air France-KLM, Lufthansa en TUI stegen 2 tot 4 procent.

Pearson heeft een reorganisatie aangekondigd, nadat in 2020 zoals verwacht minder omzet werd gerealiseerd door de coronacrisis, terwijl de operationele winst bijna halveerde. Het aandeel van de Britse uitgever steeg 4,5 procent.

Deliveroo heeft in 2020 de dienstverlening enorm zien groeien, maar bleef nog altijd verlieslatend. Dit bleek maandag uit cijfers van de maaltijdbezorger. In 2020 nam de totale waarde van alle bestellingen geplaatst bij Deliveroo met liefst 64,3 procent toe tot 4,1 miljard pond. De onderliggende brutowinst steeg met bijna 90 procent tot 358 miljoen pond. Onderliggend leed Deliveroo echter nog altijd een verlies van ruim 317 miljoen pond. Vorige week werd al bekend dat Deliveroo een beursnotering in Londen wil.

Futures Wall Street

De futures op Wall Street noteerden rond lunchtijd in het rood. De S&P 500 ging daarbij een 0,7 lagere opening tegemoet, terwijl de Nasdaq bij de openingsbel zelfs 1,7 procent lijkt te gaan dalen.

De Amerikaanse beurzen bewogen vrijdag volatiel, maar sloten uiteindelijk overtuigend hoger, na een sterk banenrapport.

De S&P 500 index ging van een aardig verlies eerder op de dag naar een winst van 2,0 procent bij een slot van 3.841,94 punten. De Dow Jones index steeg 1,9 procent tot 31.496,30 punten en de Nasdaq, eerder in de sessie nog diep in het rood, wist uiteindelijk 1,6 procent te stijgen en eindigde op 12.920,15 punten. Op weekbasis verloor de techindex wel ruim 2 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.