Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 8 maart 2021 11:07

Beursupdate: financials zetten inhaalslag door

De Amsterdamse beurs heeft maandag de wind flink in de rug, net als de omringende markten. De AEX steeg een half procent naar 657,07 punten.

"Een combinatie van factoren", zo verklaarde Fred van Deijck van Effectenkantoor de oplopende koersen, waarbij financials en olie hun inhaalslag doorzetten.

Allereerst wees Van Deijck op de draai die de tech-aandelen vrijdagavond op Wall Street lieten zien. Daarnaast stemde de Amerikaanse Senaat afgelopen weekend in met het coronasteunplan van president Joe Biden ter waarde van 1,9 biljoen dollar.  "De scherpe kantjes zijn er wel afgehaald", zoals een snelle verhoging van het minimumloon, merkte de vermogensbeheerder op.

De rente loopt iets op, "maar dat is eerder een teken van kracht dan van zwakte", meent de vermogensbeheerder. "Veel indicatoren staan al weer hoger dan voor de pandemie, zoals het vertrouwen van consumenten en ondernemers."

Daarbij denkt Van Deijck dat de huidige inflatie van tijdelijke aard is, want veroorzaakt door verstoringen in de aanvoerketen, "maar die lopen er weer uit". Ook de ECB zal zich daarom geen zorgen maken over de inflatie, denkt de vermogensbeheerder.

"Het aanpassingsvermogen van de economie bleek veel groter dan economen hadden gedacht", en dat zie je ook terug aan de exportcijfers van China. Zondag bleek dat de Chinese export en import flink zijn aangetrokken in de eerste twee maanden van het jaar.

De euro/dollar handelde op 1,1872. Olie werd duurder, nadat een grote oliehaven van Saoedi-Arabië aan de Perzische Golf werd geraakt door raket- en drone-aanvallen van Jemenitische Houthi strijdkrachten, die worden gesteund door Iran.

"Hoewel er geen levens of bezittingen verloren gingen, en dit niet de eerste keer was dat de kwetsbaarheid van Saoedi-Arabië voor verstoringen van de olie-aanvoer door Jemen werd aangetoond, was dit voldoende om de olieprijs op te stuwen van 65 dollar naar 70 dollar per vat", concludeerde Rabobank in een commentaar.

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden de meeste aandelen hoger. Eén van de koploper was Unibail-Rodamco-Westfield met een koerswinst van 4,5 procent. De financials ABN AMRO en ING deden ook goede zaken en stegen 5,6 en 3,1 procent.

Galapagos en Unilever leverden 0,2 en 0,5 procent in. Ahold daalde 0,9 procent en Prosus werd zelfs 2,9 procent goedkoper. Van Deijck wees op de koersdaling van het Chinese Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft. 

In de AMX deden de maritieme dienstverleners Boskalis en Fugro goede zaken met koerswinsten van respectievelijk 3,5 en 2,4 procent. En ook hier deed vastgoed het goed, met een winst van 3,1 procent voor Eurocommercial Properties.

Daar stonden Besi en Corbion tegenover met verliezen van 1,0 en 2,5 procent. Corbion verloor afgelopen week al bijna 8 procent aan beurswaarde. "Toch wat tegenvallende cijfers", aldus Van Deijck. "Soms is goed niet goed genoeg."

Bij de smallcaps had Wereldhave een goede ochtend. Het aandeel won 4,2 procent. Alfen daalde 2,3 procent.

Lokaal viel Beter Bed op met een winst van 7,9 procent. Renewi won 6,0 procent.

De Aandeelhouder TV

april 16, 2021

Crypto: Boom or Bust? 📈 of 📉 | De Aandeelhouder Podcast Afl. 14

april 16, 2021

Winnaars en verliezers na corona en lockdowns

april 16, 2021

De grootste Cryptobeurs staat op de NASDAQ (₿) | Deze Week in het DAH Magazine #shorts

april 16, 2021

test

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:25

  Wall Street breekt opnieuw records na sterke retailcijfers & recordgroei Chinese economie

 • 15:29

  TA van Edward Loef – Inspelen op koersuitbraken

 • 14:03

  Aandeel Deceuninck: de komende zeven jaar zijn cruciaal

 • 08:54

  Eerste beursdag Coinbase ging er volatiel aan toe & Europa opent lager

 • 17:42

  TA van Edward Loef – AMX-winnaars imponeren

 • 16:37

  Futures trading: aan de slag met futures

 • 09:27

  ETF van de week: Xetra Gold (4GLD)

 • 08:26

  Next Generation EU gaat van start in juni & Amerikaanse indices naar nieuwe recordkoers

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Geen campingrally in 2021

Masterclasses

 • 11 mei

  De invloed van rente op de financiele markten

 • 20 mei

  SPAC’s: De kansen en risico’s met Nico Inberg

 • 25 mei

  LYNX Handelsplatform level 1: ‘De eerste stappen bij LYNX’

 • 01 juni

  LYNX Handelsplatform level 2: ‘De LYNX TraderTools’

 • 08 juni

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
16 apr 15:18 Redactie

Crypto: Boom or Bust? 📈 of 📉 | De Aandeelhouder Podcast Afl. 14

16 apr 10:12 Marco Knulst

Waarde Plug Power verdampt

16 apr 09:03 Redactie

5 aandelen voor 500% rendement in 10 jaar