NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM maandag, 8 maart 2021 11:07

Beursupdate: financials zetten inhaalslag door

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25, NLMID,

De Amsterdamse beurs heeft maandag de wind flink in de rug, net als de omringende markten. De AEX steeg een half procent naar 657,07 punten.

"Een combinatie van factoren", zo verklaarde Fred van Deijck van Effectenkantoor de oplopende koersen, waarbij financials en olie hun inhaalslag doorzetten.

Allereerst wees Van Deijck op de draai die de tech-aandelen vrijdagavond op Wall Street lieten zien. Daarnaast stemde de Amerikaanse Senaat afgelopen weekend in met het coronasteunplan van president Joe Biden ter waarde van 1,9 biljoen dollar.  "De scherpe kantjes zijn er wel afgehaald", zoals een snelle verhoging van het minimumloon, merkte de vermogensbeheerder op.

De rente loopt iets op, "maar dat is eerder een teken van kracht dan van zwakte", meent de vermogensbeheerder. "Veel indicatoren staan al weer hoger dan voor de pandemie, zoals het vertrouwen van consumenten en ondernemers."

Daarbij denkt Van Deijck dat de huidige inflatie van tijdelijke aard is, want veroorzaakt door verstoringen in de aanvoerketen, "maar die lopen er weer uit". Ook de ECB zal zich daarom geen zorgen maken over de inflatie, denkt de vermogensbeheerder.

"Het aanpassingsvermogen van de economie bleek veel groter dan economen hadden gedacht", en dat zie je ook terug aan de exportcijfers van China. Zondag bleek dat de Chinese export en import flink zijn aangetrokken in de eerste twee maanden van het jaar.

De euro/dollar handelde op 1,1872. Olie werd duurder, nadat een grote oliehaven van Saoedi-Arabië aan de Perzische Golf werd geraakt door raket- en drone-aanvallen van Jemenitische Houthi strijdkrachten, die worden gesteund door Iran.

"Hoewel er geen levens of bezittingen verloren gingen, en dit niet de eerste keer was dat de kwetsbaarheid van Saoedi-Arabië voor verstoringen van de olie-aanvoer door Jemen werd aangetoond, was dit voldoende om de olieprijs op te stuwen van 65 dollar naar 70 dollar per vat", concludeerde Rabobank in een commentaar.

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden de meeste aandelen hoger. Eén van de koploper was Unibail-Rodamco-Westfield met een koerswinst van 4,5 procent. De financials ABN AMRO en ING deden ook goede zaken en stegen 5,6 en 3,1 procent.

Galapagos en Unilever leverden 0,2 en 0,5 procent in. Ahold daalde 0,9 procent en Prosus werd zelfs 2,9 procent goedkoper. Van Deijck wees op de koersdaling van het Chinese Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft. 

In de AMX deden de maritieme dienstverleners Boskalis en Fugro goede zaken met koerswinsten van respectievelijk 3,5 en 2,4 procent. En ook hier deed vastgoed het goed, met een winst van 3,1 procent voor Eurocommercial Properties.

Daar stonden Besi en Corbion tegenover met verliezen van 1,0 en 2,5 procent. Corbion verloor afgelopen week al bijna 8 procent aan beurswaarde. "Toch wat tegenvallende cijfers", aldus Van Deijck. "Soms is goed niet goed genoeg."

Bij de smallcaps had Wereldhave een goede ochtend. Het aandeel won 4,2 procent. Alfen daalde 2,3 procent.

Lokaal viel Beter Bed op met een winst van 7,9 procent. Renewi won 6,0 procent.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel NLMID noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Beurs_update

De Aandeelhouder TV

augustus 9, 2022

ARCELOR nadert zijn SMA

augustus 9, 2022

AEX in correctiestand – 09aug22

augustus 8, 2022

ARCELOR nadert zijn SMA

augustus 8, 2022

Aandelen ING op weg naar €10?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 09:24

  AEX licht verzwakt na activering hoofd- en schouderpatroon

 • 08:17

  Beurs opent licht lager in aanloop naar inflatiecijfer VS

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Erop of eronder voor de S&P 500 index

 • 15:10

  Aandeel Palantir presteert onder verwachtingen maar kan genieten van geopolitieke onzekerheid

 • 08:33

  Aandelen vallen terug – Nvidia drukt sentiment  

 • 17:11

  TA van Edward Loef – Plezier in speculatief aandeel AMC

 • 11:59

  Technische analyse BEL 20 en Accenture

 • 08:19

  Fed lijkt op weg naar volgende forse renteverhoging  

 • 12:00

  TA van Edward Loef – Winst- versus verliesposten

Masterclasses

Columns

Nieuw
10 aug 11:48 Redactie

Ahold Delhaize blinkt uit (+8%)

09 aug 15:47 Redactie

Exclusief interview met AMG (Advanced Metallurgical Group)

09 aug 11:04 Jordy Beuving

Aandelen PostNL opnieuw een tikkie terug