Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: markt vertrouwt bankleningen meer dan dividend

Beursblik: markt vertrouwt bankleningen meer dan dividend
8 mrt 2021 om 10:18

Analisten zijn positiever geworden over de winstontwikkeling van banken in de Benelux, vooral door lagere verwachte voorzieningen voor oninbare leningen bij ING en ABN AMRO, maar ze blijven voorzichtig over het dividend. Dat stelde Jefferies in een rapport.

De banken in de Benelux hebben de meeste ruimte om meer dividend uit te keren dan andere Europese banken. Toch blijven analisten behoudend in hun verwachtingen, door de onzekerheid over de timing. 

De Europese Centrale Bank zal namelijk blijven bepalen hoeveel dividend de banken mogen uitkeren, al naar gelang het economisch herstel. Een stresstest in juli zal cruciaal zijn voor de dividendkwestie bij de ECB.

Analist Martina Matouskova denkt verder dat de analistenconsensus te weinig kostenbesparingen bij ING incalculeert, nu de bank heeft laten blijken, door te vertrekken uit Tsjechië en Oostenrijk, dat er kosten bespaard gaan worden in de Challenger & Growth markten.

Nu de economische vooruitzichten zijn verbeterd, heeft de markt de veiligheid van KBC ingeruild voor goedkopere aandelen die zijn gestegen op meevallende voorzieningen voor oninbare leningen. 

Zo is het aandeel ING nog maar 9 procent goedkoper dan voor de coronacrisis. ABN AMRO moet het tot 2022 stellen met onaantrekkelijke operationele resultaten, maar deed het dit jaar toch bijna 5 procent beter dan de sector. Matouskova denkt dat de markt hoopt dat er meer ruimte komt voor dividend na een schikking inzake de naleving van witwasregels in de eerste helft van dit jaar.

Jefferies denkt zelf dat ABN AMRO tot eind 2022 nog zal achterblijven bij ING en KBC als het gaat om dividend. Daarom krijgt ABN AMRO een Houden advies en KBC en ING koopadviezen.

Matouskova vindt ING de meeste aantrekkelijke naam onder de banken in de Benelux.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.