Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Weifelend Wall Street na banenrapport

Weifelend Wall Street na banenrapport
5 mrt 2021 om 15:00

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag, na een veel sterker dan verwacht banenrapport, een weinig spannende opening tegemoet. 

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor de openingsbel 0,2 procent in het groen. De Nasdaq lijkt juist 0,2 procent lager te openen.

In de VS kwamen er in februari 379.000 banen bij, veel meer dan verwacht. En over januari vond een heel stevige opwaartse bijstelling plaats.

“Een ‘booming’ cijfer”, aldus analist Naeem Aslam van AvaTrade. Het economisch herstel is volgens hem dan ook “vol op stoom”. Maar, zo waarschuwt hij, hierdoor neemt de inflatievrees wel toe en dat drukt op de aandelenmarkten.

Verder bleek het Amerikaanse handelstekort verder opgelopen, omdat de import door de VS iets harder steeg dan de export.

Beleggers blijven terughoudend door de aanhoudende stijgende rentes op de obligatiemarkt. 

Voorzitter Jerom Powell van de Federal Reserve kon de markt donderdag niet geruststellen. Volgens Aslam vrezen beleggers dat de Fed gedwongen zal worden op het monetair beleid aan te passen.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 2,7 procent tot 65,54 dollar, terwijl een mei-future Brent 2,9 procent duurder werd op 68,64 dollar. De uitkomst van de bijeenkomst van OPEC+ zorgde donderdag al voor een flink stijging van de olieprijs, nadat er besloten werd om de bestaande productie-afspraken te verlengen.

De euro/dollar noteerde op 1,1920. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1957 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1969 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Broadcom heeft in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar de eigen verwachtingen gehaald. De omzet steeg met 14 procent op jaarbasis naar 6,65 miljard dollar. Broadcom rekende vooraf op een omzet van 6,6 miljard dollar. Op aangepast niveau kwam de winst per aandeel uit op 6,61 dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op een aangepaste winst per aandeel van 6,56 dollar en een omzet van 6,62 miljard dollar. Voor het lopende tweede kwartaal rekent Broadcom op een omzet van 6,5 miljard dollar, wat op jaarbasis een stijging van 13 procent zou betekenen. Het aandeel lijkt bijna 2 procent hoger te openen.

NXP Semiconductors start een nieuwe aandeleninkoop voor 2 miljard dollar en verhoogt het kwartaaldividend met 50 procent. NXP opent vermoedelijk 2,5 procent hoger.

Slotstanden

De Dow Jones index leverde donderdag 1,1 procent in tot 30.924,14 punten en de Nasdaq daalde zelfs 2,1 procent bij een slotstand van 12.723,47 punten en verspeelde de daarmee tot nog toe opgebouwde winst in 2021.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.