Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: markt concentreert zich op rentes

Valuta: markt concentreert zich op rentes
5 mrt 2021 om 11:33

De euro is van donderdag op vrijdag behoorlijk wat terrein kwijtgeraakt, ondanks de duidelijke, maar ook weinig scherp geformuleerde visie van de voorzitter van de Federal Reserve Jerom Powell donderdag.

“Powell maakte donderdag duidelijk geen looninflatie te zien en te verwachten dat de huidige inflatiestijging tijdelijk is”, aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News. “Het maakte de markt niet minder alert op de renteontwikkelingen en de verwachting is dat die focus nog wel even standhoudt”, aldus Boele, die wees op de tienjaarsrente van de Verenigde Staten die inmiddels op 1,55 procent noteert.

De Federal Reserve zal ingrijpen wanneer de financiële condities verkrappen. Fed-voorzitter Jerome Powell benadrukte donderdag opnieuw dat de centrale bank geduldig zal zijn met de oplopende inflatie die dit jaar wordt verwacht. De Fed rekent er nog steeds op dat dit een eenmalig effect is.

De Fed is in de visie van Boele minder ruimhartig in zijn monetaire beleid dan de Europese Centrale Bank. Deze houdt de rentes op staatsobligaties scherp in de gaten. De centrale bank kan twee dingen doen om een verdere stijging tegen te gaan. De ECB kan haar noodaankoopprogramma, het zogeheten PEPP, opschalen of de communicatie omtrent het toekomstige rentebeleid aanpassen.

Voorlopig lijkt de dollar zijn opwaartse trend vast te kunnen houden, waarmee de euro in eerste instantie op twee technische steunniveaus stuit, op 1,1915 dollar en op 1,1880 dollar.

Wat betreft het Britse pond, dat de laatste dagen in beweging kwam, is ABN AMRO duidelijk negatief gestemd. De munt liet een aanzienlijke stijging zien in de afgelopen week. Het psychologische niveau van 1,40 dollar is doorbroken en de koers steeg zelfs naar 1,4237 dollar. Daarna won de dollar weer iets terug op het pond.

“We denken dat het pond verder kan dalen. De vaccinatievoorsprong van het VK gaat afnemen,
de Bank of England kan haar monetair beleid nog verder verruimen en de economie staat er niet goed voor na de brexit en de pandemie”, aldus Boele.

De Chinese premier Li Keqiang kondigde vrijdag een groeidoel van zes procent of meer aan, beduidend lager dan de groei van 8 procent of meer waar economen aanvankelijk op mikten.

Dan was er nog één macrocijfer uit de eurozone. De Duitse fabrieksorders over januari liepen meer op dan verwacht.

In de Verenigde Staten gaat het vandaag vooral over de groei van het aantal banen in februari, nu geschat op 210.000 tegen een tegenvallende groei met 49.000 in januari, en verder de handelsbalans en het consumentenkrediet over januari.

Er is vrijdag één spreker en dat is de voorzitter van de Fed van Minneapolis Neel Kashkari.

De euro noteerde vrijdag 0,4 procent lager op 1,1930 dollar. De Europese munt noteerde 0,2 procent hoger op 0,8635 Britse pond. Het Britse pond daalde vrijdag 0,6 procent tot 1,3814 dollar. De dollar noteerde 0,2 procent hoger op 6,4834 Chinese yuan. De dollar steeg vandaag 0,5 procent tot 108,5015 yen. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.