Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen terughoudend richting weekend

Europese beurzen terughoudend richting weekend
5 mrt 2021 om 18:45

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,8 procent naar een slotkoers van 408,68 punten, de Duitse DAX verloor 1,0 procent tot 13.920,69 punten, de Franse CAC 40 leverde 0,8 procent in op een slotstand van 5.782,65 punten en de Britse FTSE 100 daalde 0,3 procent tot 6.630,52 punten.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets wisten de Europese beurzen na het sterke Amerikaanse banenrapport wel iets van de verliezen goed te maken.

Dat banenrapport was sterk. In februari kwamen er 379.000 banen bij in de Verenigde Staten, veel meer dan verwacht, en het januari cijfer werd flink opwaarts bijgesteld.

“Het lijkt er op dat in de Verenigde Staten veel de goede kant uitgaat, zoals de daling van het aantal besmettingen, de uitvoering van de vaccinatieprogramma’s en het aanstaande steunpakket van 1,9 biljoen dollar”, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Ondertussen houden de zorgen over de oplopende obligatierentes aan. De Duitse tienjaarsrente noteerde vrijdag op min 0,30 procent en de Amerikaanse variant op 1,56 procent.

Op macro-economisch vlak was er verder aandacht voor de Duitse fabrieksorders, die in januari sterker opliepen dan verwacht.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1910. Olie werd iets duurder, na de flinke prijsstijging donderdag toen OPEC+ zijn productie-afspraken verlengde tot en met april.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt kon het aandeel Deutsche Bank profiteren van het rente sentiment met een koersstijging van 2,1 procent. Ook andere financials presteerden goed. Het Franse Société Générale won 0,6 procent in Parijs en in Amsterdam sloot ING 1,6 procent in de plus.

Olie-aandelen hadden de wind ook in de rug dankzij de stijgende olieprijzen. Royal Dutch Shell won 1,7 procent en BP steeg in Londen 1,8 procent. In Parijs werd Total 1,0 procent duurder.

London Stock Exchange behaalde in 2020 een hogere winst en omzet, maar de winst was wel onder verwachting. Het aandeel daalde vrijdag ruim 14 procent.

Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerden de Amerikaanse beurzen verdeeld. De Nasdaq leverde een procent in.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.