Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen lager rond middaguur

Europese beurzen lager rond middaguur
5 mrt 2021 om 12:21

De Europese beurzen noteerden vrijdag lager nu de Amerikaanse lange rente blijft oplopen, ook al deed de Federal Reserve zijn best de kou uit de lucht te praten.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een daling van 0,3 procent op 409,90 punten. De Duitse DAX liet een verlies zien van 0,6 procent naar 13.974,30 punten. De Franse CAC 40 noteerde een daling van 0,5, procent met een stand van 5.800,52 punten. De Britse FTSE verloor vrijdag 0,2 procent naar 6.660,64 punten.

De voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell benadrukte donderdag opnieuw dat een volledige werkgelegenheid nog lang niet is bereikt en tevens dat hij geen reden ziet om de rentes omlaag te drukken via extra obligatieaankopen. De Amerikaanse beurzen daalden donderdag flink, waarbij vooral techaandelen weer onder druk stonden.

De Chinese premier Li Keqiang kondigde vrijdag een groeidoel van zes procent of meer aan, beduidend lager dan de groei van 8 procent of meer waar economen aanvankelijk op mikten.

Dan was er nog één macrocijfer uit de eurozone. De Duitse fabrieksorders over januari liepen meer op dan verwacht.

In de Verenigde Staten gaat het vandaag vooral over de groei van het aantal banen in februari, nu geschat op 210.000 tegen een tegenvallende groei met 49.000 in januari, en verder de handelsbalans en het consumentenkrediet over januari.

Er is vrijdag één spreker en dat is de voorzitter van de Fed van Minneapolis Neel Kashkari.

Olie noteerde vrijdag flink hoger. Een april-future West Texas Intermediate noteerde 2,3 procent in het groen op 65,28 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 68,36 dollar werd betaald, een stijging van 2,5 procent. De uitkomst van de bijeenkomst van OPEC+ zorgde voor een flink stijging van de olieprijs, nadat er besloten werd om de bestaande productie-afspraken te verlengen.

De euro/dollar noteerde op 1,1932. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1951 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1969 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

In Frankfurt kon het aandeel Deutsche Bank profiteren van het rentesentiment met een koersstijging van bijna 3 procent. Ook andere financials presteerden goed. Het Franse Societe Generale won 0,8 procent en in Amsterdam ging ING 0,7 procent in het groen.
  
Verlies was er in Frankfurt vooral voor het aandeel MTU Aero Engines, dat bijna 4 procent in koers daalde.

In Parijs waren de koerswinsten al net zo bescheiden in aantal als in Frankfurt met een plus voor het aandeel ArcelorMittal dat 1,5 procent won. De sterkste verliezer was vrijdag in Parijs Airbus dat 2 procent in koers daalde.

Olie-aandelen hadden de wind in de rug dankzij de stijgende olieprijs. Royal Dutch Shell won 1,2 procent en BP steeg in Londen 3,0 procent. In Parijs werd Total 1,3 procent duurder. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het rood.

Bij een slot van 3.768,47 punten, verloor de S&P 500 index donderdag 1,3 procent. De Dow Jones index leverde 1,1 procent in tot 30.924,14 punten en de Nasdaq daalde zelfs 2,1 procent bij een slotstand van 12.723,47 punten en verspeelde de daarmee tot nog toe opgebouwde winst in 2021.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.