Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

China mikt op groei van minimaal zes procent in 2021

China mikt op groei van minimaal zes procent in 2021
5 mrt 2021 om 08:35

China mikt voor dit jaar op een groei van het bruto binnenlands product met ten minste zes procent.

Premier Li Keqiang kondigde vrijdag het groeidoel van zes procent of meer aan. De doelstelling ligt beduidend lager dan de groei van 8 procent of meer waar economen aanvankelijk op mikten.

De Chinese economie wist evenwel relatief snel te herstellen na de eerste uitbraak van Covid-19 in Wuhan en sloot het jaar 2020 af met een economische groei van 2,3 procent. Daarmee was China de enige grote economie die in 2020 wist te groeien.

Nu de groeicijfers weer terugkeren naar een niveau van voor de crisis, laten beleidsmakers in Beijing doorschemeren geleidelijk de steunmaatregelen af te willen bouwen. De focus moet straks weer komen te liggen op het terugbrengen van schulden en het voorkomen van een bubbel in de Chinese vastgoedmarkt.  

Li liet vrijdag weten dat de overheid het begrotingstekort wil terugbrengen tot 3,2 procent van de voorziene bbp dit jaar ten opzichte van de 3,6 procent in 2020. De inflatie moet rond een niveau van 3 procent blijven in 2021 ten opzichte van de doelstelling van 3,5 procent afgelopen jaar en de daadwerkelijke inflatie van 2,5 procent in 2020.

De Chinese overheid is bovendien van plan om dit jaar 11 miljoen nieuwe banen te creëren, hetgeen meer is dan de doelstelling van 9 miljoen in 2020. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.