Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 5 maart 2021 08:00

AEX wacht vermoedelijk rode opening

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,9 procent.

Donderdag gaf de AEX ook al 0,9 procent prijs op 657,67 punten. Beursplein 5 deed het hiermee een stuk slechter dan veel omringende beurzen, doordat vooral techaandelen onder druk stonden. Die sector is in de AEX relatief sterk vertegenwoordigd. 

De stijgende rente leidde deze week tot een agressieve sectorrotatie. Banken, verzekeraars, maar donderdag ook defensieve voedingswaarden zoals Heineken en Unilever, hebben de wind in de zeilen, terwijl techaandelen momenteel uit de gratie zijn. 

Beleggers die hoopten dat de voorzitter van Federal Reserve, Jerome Powell, donderdagavond tijdens een toespraak de rente omlaag zou praten, kwamen van een koude kermis thuis.

Vorige week wist Powell de markten nog omhoog te praten door te benadrukken dat stijgende rentes het vertrouwen in de economische outlook voor de VS weerspiegelen. Nu probeerde de centraal bankier tijdens een evenement van de Wall Street Journal beleggers gerust te stellen door te verzekeren dat de Federal Reserve zal ingrijpen wanneer de financiële condities verkrappen.

Zijn woorden werkten echter averechts. Het rendement op 10 jarige Amerikaanse staatsleningen schoot omhoog naar 1,58 procent. Woensdag noteerde de 10 jarige treasury nog op een rendement van 1,40 procent. 

"De sussende woorden van Powell sussen niet. Logisch als je zegt dat je een te hoge inflatie niet zal toestaan", zei analist Corné van Zeijl van Actiam.

Beleggers op Wall Street kozen na de speech van Powell direct voor de nooduitgang en techbeurs Nasdaq verloor tot 3 procent. Richting de slotzoemer wisten de hoofdindices een deel van de verliezen weer weg te werken, waardoor de Nasdaq index sloot met een verlies van 2,1 procent. Daarmee heeft de index zijn opgebouwde winsten in 2021 verspeeld. De Dow Jones index daalde 1,1 procent. 

De Aziatische markten openden vannacht fors lager om vervolgens grotendeels te herstellen. Grootste daler is de beurs in Sydney met 0,7 procent.

De Amerikaanse olie-future zit vanochtend met een winst van 1,3 procent in de lift. Donderdag koerste de future al 4,2 procent hoger naar 63,83 dollar per vat, ofwel het hoogste niveau in bijna 2 jaar. 

De markten reageerden enthousiast op de verlenging van de bestaande productie-afspraken van OPEC en zijn bondgenoten tot en met april. 

De dollar trekt ondertussen aan ten opzichte van de euro. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1957. Woensdag stond er nog een stand van 1,2100 op de borden.

Hét agendapunt vandaag is het Amerikaanse banenrapport, dat ook wel wordt beschouwd als ’s werelds belangrijkste macrocijfer. Om half drie wordt de banengroei en werkloosheid in februari bekend gemaakt. 

Bedrijfsnieuws

Corbion heeft in het vierde kwartaal van 2020 conform verwachting gepresteerd. De omzet uit kernactiviteiten bedroeg over de laatste 3 maanden van het vorig jaar 209 miljoen euro tegen een verwachte 206 miljoen euro. Autonoom steeg de omzet uit de kernactiviteiten over heel 2020 met 7 procent. Voor het lopende boekjaar wordt uitgegaan van een autonome omzetgroei bij de kernactiviteiten van 4 tot 7 procent. De EBITDA-marge moet meer dan 17 procent bedragen in 2025 en de jaren daarna. Deze marge was in 2020 nog 16,1 procent.

Accell heeft in 2020 goede zaken gedaan door de populariteit van fietsen. Accell zag de omzet stijgen van 1.111 miljoen euro in 2019 naar 1.296 miljoen euro in 2020. Autonoom steeg de omzet met 17 procent. Onder de streep restte een winst van 64,8 miljoen euro. Dat was in 2019 slechts 2,8 miljoen euro.
 
Een consortium onder leiding van NPM Capital biedt 14,50 euro per aandeel ICT Group, zo werd voorbeurs bekend.

De handelsvolumes van contante effecten op Euronext zijn in februari op maandbasis gedaald, terwijl op jaarbasis wel sprake was van een stijging. In februari daalden de volumes op de cash market met 3,3 procent op maandbasis. Op jaarbasis ging het om een stijging van 6,1 procent.

ArcelorMittal rondde het op 15 februari dit jaar aangekondigde aandeleninkoopprogramma af en zal daarom van start gaan met een nieuw programma.

ASM International rondde een begin 2020 aangekondigd aandeleninkoopprogramma af.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index leverde donderdag 1,1 procent in tot 30.924,14 punten en de Nasdaq daalde zelfs 2,1 procent bij een slotstand van 12.723,47 punten en verspeelde de daarmee tot nog toe opgebouwde winst in 2021.

De Aandeelhouder TV

april 12, 2021

Start cijferseizoen! | 12 april 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 9, 2021

April hele vervelende beursmaand

april 9, 2021

AEX week 14 2021 – Pauze voor de bulls….

april 9, 2021

Prosus kan fors omhoog ⬆️ | De Aandeelhouder Podcast Afl. 13

Het laatste beursnieuws

updates

 • 13:35

  Vermoeidheidssignalen bij AEX & Alibaba veert op

 • 08:42

  Cijferseizoen van start op recordkoersen & Alibaba krijgt boete van $2,8 miljard

 • 17:59

  TA van Edward Loef – Het zaaien en oogsten van rendementen

 • 08:37

  Zeven Chinese bedrijven plekje op zwarte lijst & Europa opent status quo

 • 17:54

  TA van Edward Loef – Brandstofaandelen zonder brandstof?

 • 15:03

  Aandeel KPN: nieuwe overnamegeruchten stuwen koers KPN

 • 14:58

  De AEX en BEL20 zien beide twee wijzigingen

 • 08:27

  Aanzet minimale vennootschapsbelasting gegeven & CEO Credit Suisse wankelt

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Instapmomenten Ford, GM & Tesla

Masterclasses

 • 15 april

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 20 mei

  SPAC’s: De kansen en risico’s met Nico Inberg

 • 25 mei

  LYNX Handelsplatform level 1: ‘De eerste stappen bij LYNX’

 • 01 juni

  LYNX Handelsplatform level 2: ‘De LYNX TraderTools’

 • 08 juni

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
12 apr 10:09 Nico Bakker

TomTom rijp voor een rally?

12 apr 09:05 Redactie

7 veilige aandelen voor onzekere tijden

12 apr 09:05 Cees Smit

Cees Smit: Het kan alleen omhoog