Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street op weg naar groene opening

Wall Street op weg naar groene opening
4 mrt 2021 om 15:04

De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een vlakke tot iets hogere opening, in afwachting van commentaar van de Fed-voorzitter op het hete hangijzer op de financiële markten van dit moment: de oplopende obligatierente.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een halff uur voor opening 0,1 procent in het groen. Technologie-index Nasdaq lijkt 0,2 procent hoger te openen.

Beleggers zijn in afwachting van uitspraken van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve, over de vooruitzichten voor inflatie en de visie van de centrale bank op de oplopende rendementen op staatsleningen.

Een recente verkoopgolf heeft de rendementen op staatsobligaties laten stijgen, waardoor beleggers minder trek hebben in aandelen en dan vooral niet meer in tech-aandelen, waarvan de koersen enorm zijn gestegen in het klimaat met een extreem lage rente. De Aziatische markten gingen donderdag beduidend lager. In Japan verloor SoftBank meer dan 5 procent en Tencent in Hongkong leverde 4 procent in. In Europa staan tech-aandelen ook stevig onder druk.

Sommige fondsbeheerders gokken dat extra overheidssteun in de VS de inflatie zal opdrijven en de Fed zal dwingen om de rente sneller te verhogen dan ze hadden verwacht. Hierdoor zijn de reële rendementen op obligaties, na aftrek van de verwachte inflatie, in korte tijd fors gestegen.

Beleggers hopen dat Powell hierop zal ingaan tijdens een evenement van The Wall Street Journal over de arbeidsmarkt, waar de centrale bankier rond het sluiten van de Europese markten een toespraak houdt.

“Wat Powell vandaag zegt zal erg belangrijk zijn”, vindt analist Hugh Gimber van JP Morgan Asset Management. “We zien duidelijk dat aandelen verstoord worden door het tempo waarin de reële rendementen stijgen en dat brengt de Fed in een lastig parket.”

De wekelijkse steunaanvragen in de VS stegen zoals verwacht licht, tot 745.000. Een niveau van 750.000 was vooraf door economen voorspeld.

De arbeidskosten in de Verenigde Staten zijn in het vierde kwartaal van 2020 iets minder hard gestegen dan aanvankelijk gedacht, met 6,0 procent. Eerder werd er nog een stijging van 6,8 procent gemeld. De arbeidsproductiviteit daalde in diezelfde periode met 4,2 procent. Uit voorlopige cijfers bleek nog een productiviteitsdaling van 4,8 procent.

Later vanmiddag volgen nog de Amerikaanse fabrieksorders.

De olieprijs loopt weer op. Een april-future West Texas Intermediate steeg 2 procent tot 62,45 dollar, terwijl een mei-future brent 1,9 procent duurder werd op 65,25 dollar.  

Vandaag vergadert OPEC+. De markt houdt rekening met de aankondiging van een productieverhoging, nadat de olieprijzen de afgelopen periode zijn gestegen, maar vinden het lastig in te schatten hoe groot de verhoging zal zijn. ABN AMRO rekent op een totale verhoging met 1 miljoen vaten.

De euro/dollar noteerde op 1,2035. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2056 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,2071 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Kroger heeft in het vierde kwartaal de winstprognose van analisten ruimschoots overtroffen, hoewel de omzetstijging wel nipt achterbleef op de ramingen. Het aandeel lijkt bijna 3 procent hoger te gaan openen. 

General Motors wil een tweede batterijenfabriek bouwen in de VS, samen met partner LG Chem, meldde de Wall Street Journal. Het aandeel steeg 4 procent in de handel voorbeurs.

Okta koopt een aanbieder van klantauthenticatie-software genaamd Auth0 voor 6,5 miljard dollar. Het aandeel daalde 6,5 procent in de handel voorbeurs.

Square verloor 2 procent na berichten dat het een meerderheidsbelang neemt in muziekplatform Tidal van rapper Jay Z voor bijna 300 miljoen dollar.

Disney sluit dit jaar zeker zestig winkels in Noord-Amerika, maakte het entertainmentbedrijf woensdag bekend. Het aandeel ging voorbeurs licht omlaag.

Amazon.com is in gesprek met de National Football League over exclusieve rechten op veel American football-wedstrijden. Het bedrijf won voorbeurs 0,4 procent.

De Britse mededingingswaakhond CMA is een onderzoek gestart naar Apple, na klachten dat de voorwaarden die het bedrijf stelt aan ontwikkelaars van apps voor de App Store van Apple oneerlijk zijn en eerlijke concurrentie tegengaan.

Slotstanden
 
De Amerikaanse beurzen sloten woensdag lager. De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,3 procent tot 3.819,78 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 31.271,54 punten en de Nasdaq sloot 2,7 procent lager op 12.997,75 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.