Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update2: Boskalis draaide operationeel beter dan verwacht

Update2: Boskalis draaide operationeel beter dan verwacht
4 mrt 2021 om 10:56

Boskalis heeft in 2020 minder omzet, maar wel meer resultaat behaald en presteerde operationeel ook beter dan verwacht. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de jaarcijfers van de maritieme dienstverlener.

Het operationeel resultaat (EBITDA) over 2020 kwam uit op 404 miljoen euro tegen 376 miljoen euro over 2019 en een verwachte 381,1 miljoen door analisten. De onderneming had bij de trading update over het derde kwartaal aangegeven te verwachten dat het resultaat van 376 over 2019 zou worden geëvenaard.

De omzet daalde van 2.645 miljoen naar 2.525 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op 2.568 miljoen euro.

Boskalis leed een verlies van 97 miljoen euro tegen een winst van 75 miljoen euro over 2019. Hiervoor lag de verwachting van analisten op een verlies van 62,0 miljoen euro. Netto-operationeel werd er een winst van 90 miljoen euro geboekt tegen juist een verlies van 1 miljoen een jaar eerder. Uit deze post wordt het dividend betaald.

Het orderboek stond eind 2020 op ruim 5,3 miljard euro tegen 4,4 miljard euro aan het einde van september van dat jaar en 4,7 miljard euro aan het einde van 2019. In de orderportefeuille is ook de grote order voor de internationale luchthaven van Manilla van 1,5 miljard euro geheel opgenomen.

Aandeelhouders van Boskalis kunnen over 2020 een stabiel dividend van 0,50 euro per aandeel tegemoet zien. Daarmee keert de onderneming 74 procent van de netto operationele winst uit, hetgeen ruim meer is dan de 40 tot 50 procent waarnaar Boskalis streeft. Deze hogere uitkering is volgens het bedrijf mogelijk gezien de “robuuste balans”.

Over 2019 werd het dividend nog gepasseerd.

Boskalis is nog altijd netto schuldenvrij. Het concern had eind 2020 een kaspositie van 439 miljoen euro.

Outlook

Het bedrijf is voor de start van projecten nog erg afhankelijk van de corona-ontwikkelingen en doet dan ook geen concrete uitspraken, maar gaf het wel aan dat de orderportefeuille “een solide basis biedt om de EBITDA van 2020 te evenaren”.

De raad van bestuur gaf donderdag in een toelichting aan dat de omzet in 2020 grofweg 7 procent hoger had gelegen als er geen sprake zou geweest van de pandemie. “Het gaat in totaal om enkele honderden miljoenen euro’s aan uitgesteld werk”, aldus CEO Peter Berdowksi donderdag.

Het bedrijf is ook wat uitvoeriger ten opzichte van de verschillende bedrijfsonderdelen: “bij Dredging & Inland Infra verwachten wij met alle COVID-19 gerelateerde beperkingen en op basis van de werkplanning een stabiel beeld tot de zomer.

“Bij Offshore Energy biedt de portefeuille een goede basis voor 2021. De vooruitzichten bij Contracting zijn gunstig met een aantal omvangrijke projecten bij Seabed Intervention en de start van het offshore windproject Changfang & Xidao in Taiwan. Ook de vooruitzichten bij Marine Transport Services zijn ondanks COVID-19 positief.

“Bij Towage & Salvage zullen de overgebleven joint ventures, Smit Lamnalco en Keppel Smit Towage, naar verwachting een stabiel jaar tegemoet gaan.”

Het bedrijf verwacht in 2021 een investeringsniveau van ruim 300 miljoen euro, exclusief overnames. Dit peil komt overeen met hetgeen in het investeringsplan

Het aandeel Boskalis won donderdag, op een rode beurs, 1,2 procent.
 
Update2: om meer informatie over outlook te verstrekken en koersreactie toe te voegen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.