Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 4 maart 2021 06:54

Europese beurzen openen in het rood

De Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. Zorgen over de oplopende rente en een bedrukte stemming op de Aziatische beursvloeren doen het sentiment in Europa geen goed.

IG voorziet een openingsverlies van 110 punten voor de Duitse DAX, een min van 38 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 32 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten.

Banken en autofabrikanten namen het voortouw en Britse aandelen stegen vanwege de voorjaarsbegroting. Daarnaast kijkt de markt uit naar de versoepelingsstrategie van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, nu de druk toeneemt om de grootste economie van de eurozone te heropenen. Vermoedelijk zal zij morgen eerst nog de huidige lockdown tot einde van de maand verlengen.

De markt tok zich woensdag op aan berichten dat de Amerikaanse president Biden een versnelling voorziet voor het Amerikaanse vaccinatieprogramma, waardoor de grootste economie ter wereld eerder open kan dan aanvankelijk verwacht.

"De introductie van het vaccin verloopt buitengewoon goed", zei analist Seema Shah van Principal Global Investors. "Dit gebeurt op een moment dat het lijkt dat de economie op eigen kracht kan herstellen, tegen een achtergrond van overheidsstimuleringen", zei Shah.

Obligatierentes werden gedurende het verloop van de handelsdag opnieuw een bron van zorg, nadat de het rendement op een tienjarige Duitse Bund met 6 basispunten steeg tot -0,288 procent, terwijl het rendement op Brits tienjaarspapier met 7 basispunten steeg tot 1,483 procent. Ook in de VS liep de rente op.

De markt kreeg woensdag een reeks inkoopmanagersindices te verwerken. De dienstensector in de eurozone is is februari gekrompen, maar iets minder hard. De index steeg van 45,5 naar 45,7.

De separate indexen lieten een verdeeld beeld zien. De krimp van de Duitse dienstensector vertraagde in februari licht, terwijl de krimp in Frankrijk versnelde. In het Verenigd Koninkrijk nam de krimp in februari flink af.

De producentenprijzen in de eurozone zijn in februari opnieuw gestegen. Op maandbasis stegen de prijzen met 1,4 procent.

Bedrijfsnieuws
 
Autoproducenten zaten woensdag stevig in de lift. Renault steeg 5,1 procent, nadat UBS de Franse automaker op de kooplijst plaatste. Volkswagen en Porsche stegen respectievelijk 4,4 procent en 5,4 procent. Stellantis, de combinatie van Fiat Chrysler en Peugeot, sloot daarentegen 1,2 procent hoger/lager. De fabrikant zei een aangepaste winstmarge te verwachten van 5,5 procent tot 7,5 procent in 2021.

Dialog Semiconductor heeft in het vierde kwartaal de winst en omzet zien aantrekken. Op 8 februari bereikte Dialog een akkoord over de overname door het Japanse Renesas Electronics voor 67,50 euro per aandeel Dialog. De Japanners betalen een premie van circa 20 procent. Het aandeel Dialog won dinsdag licht, maar noteert nog onder het overnamebod. ASML en ASMI daalden in Amsterdam 1,6 en 2,0 procent.  

De woningbouw- en horecasector presteerden het sterkst in Londen. Pubeigenaar Whitbread steeg 5,6 procent en huizenbouwer Persimmon klom 6,1 procent.

Avast daalde 3,1 procent, hoewel het cyberbeveiligingsbedrijf een hogere winst en omzet rapporteerde en zei een verdere groei van de autonome omzet te voorzien.

Euro STOXX 50          3.712,78 (+0,1%)
STOXX Europe 600       413,42 (+0,1%)
DAX                    14.080,03 (+0,3%)
CAC 40                 5.830.06 (+0,4%)
FTSE 100               6.675,47 (+0,9%)
SMI                    10.771,88 (-0,4%)
AEX                    663,35 (0,0%)
BEL 20                 3.831,93 (+0,3%)
FTSE MIB               23.046,77 (-0,2%)
IBEX 35                8.329,30 (-0,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in het rood.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten.

Aanvankelijk leken de Amerikaanse aandelenmarkten hoger te openen vanwege de veelbelovende uitrol van coronavaccins en de vooruitgang richting een nieuwe fiscale stimuleringswet ter ondersteuning van het Amerikaans economisch herstel.

Een tegenvallend ADP-banenrapport gooide roet in het eten. Uit de cijfers bleek dat het aantal banen in de private sector in de Verenigde Staten in februari minder hard is gestegen dan verwacht. Het aantal banen steeg in februari met 117.000. De markt rekende vooraf op een toename met 225.000 banen.

Een lichte stijging van het rendement op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties van 1,413 procent naar 1,482 procent zette het sentiment verder onder druk.

"Deze hoge volatiliteit is te verwachten", zei analist Seema Shah van proncipal Global Investors. Volgens de analist verrast met name de timing waarop dit gebeurt de markt, "omdat de meeste mensen hadden verwacht dat deze problemen later dit jaar of begin volgend jaar zouden opspelen", zei Shah.

Het door de Federal Reserve in het Beige Book geschetste beeld van de Amerikaanse economie leidde woensdag tevens tot lichte druk. Het verslag sprak van een bescheiden toename van de economische activiteit in de meeste districten, terwijl de meeste bedrijven optimistisch blijven over de komende 6 tot 12 maanden, vanwege de uitrol van coronavaccins op grotere schaal.

Op macro-economisch vlak werd woensdag in de Verenigde Staten tevens bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gestegen met 0,5 procent. De marktindex steeg van 790,6 naar 794,5.

Een tweetal inkoopmanagersindices voor de dienstensector over februari schetste een verdeeld beeld. Markit sprak over een versnelling van de groei, terwijl ISM een vertraging van de groei in activiteit optekende.

Een aprilfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 2,6 procent, ofwel 1,53 dollar, hoger op 61,28 dollar op de New York Mercantile Exchange, na berichten dat de OPEC en zijn bondgenoten overwegen de productieverlagingen te verlengen naar april in plaats van ze te versoepelen.

Uit de meest recente cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de Amerikaanse ruwe olievoorraden in de week eindigend op 26 februari zijn gestegen met circa 21,6 miljoen vaten tot 484,6 miljoen vaten.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en arbeidskosten in het vierde kwartaal, gevolgd door de fabrieksorders in januari.

Bedrijfsnieuws

Hewlett Packard Enterprises heeft zijn winstverwachting voor 2021 verhoogd. Voor het tweede kwartaal verwacht het bedrijf een winst per aandeel tussen 0,02 en 0,08 dollar. Voor heel 2021 rekent het bedrijf op 0,48 dollar tot 0,66 dollar. Het aandeel steeg 1,0 procent.

Digitale zorgverzekeraar Oscar Health, bekend onder New Yorkers door reclames in de metro, gaat naar de beurs. De verwachting is dat deze stap het bedrijf zal waarderen op 8 miljard dollar.
 
FedEx gaat 2 miljard dollar investeren op weg naar klimaatneutraal zijn in 2040. Dat maakte de pakketbezorger uit Tennessee woensdag bekend. De logistieke reus gaat met uitsluitend elektrische auto’s rijden. Het aandeel won 0,4 procent.
 
Het Chinese Tencent, dat wordt gerund door miljardair Pony Ma, heeft geïnvesteerd in honderden tech-startups die bij elkaar een slordige 250 miljard dollar waard zijn, en is nu met 900 miljard dollar het meest waardevolle Chinese bedrijf. Omdat het bedrijf zelf geen e-commerce doet, zou het minder gevoelig zijn dan Alibaba van Jack Ma voor kritiek van toezichthouders, schrijft The Wall Street Journal.

S&P 500 index              3.819,76 (-1,3%)
Dow Jones index            31.270,09 (-0,4%)
Nasdaq Composite           12.997,75 (-2,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag over de brede linie in het rood.

Nikkei 225                     28.899,53 (-2,2%)
Shanghai Composite      3.507,29 (-2,0%)
Hang Seng                    29.918,92 (-2,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,2056. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,2067 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2079 op de borden.

USD/JPY Yen   107,04
EUR/USD Euro  1,2056
EUR/JPY Yen   129,04

MACRO-AGENDA:
06:30 Inflatie - Februari (NL)
07:00 Consumentenvertrouwen - Februari (Jap)
11:00 Detailhandelsverkopen - Januari (eur)
11:00 Detailhandelsverkopen - Januari (Bel)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Arbeidskosten - Vierde kwartaal def. (VS)
16:00 Fabrieksorders - Januari (VS)
00:00 Bijeenkomst OPEC+

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Deutsche Lufthansa - Cijfers vierde kwartaal (Dld)
07:00 Henkel - Cijfers vierde kwartaal (Dld)
07:00 Merck KGaA - Cijfers eerste kwartaal (Dld)
08:00 Aviva - Jaarcijfers (VK)
13:00 Kroger - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Broadcom - Cijfers eerste kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

april 12, 2021

Start cijferseizoen! | 12 april 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 9, 2021

April hele vervelende beursmaand

april 9, 2021

AEX week 14 2021 – Pauze voor de bulls….

april 9, 2021

Prosus kan fors omhoog ⬆️ | De Aandeelhouder Podcast Afl. 13

Het laatste beursnieuws

updates

 • 13:35

  Vermoeidheidssignalen bij AEX & Alibaba veert op

 • 08:42

  Cijferseizoen van start op recordkoersen & Alibaba krijgt boete van $2,8 miljard

 • 17:59

  TA van Edward Loef – Het zaaien en oogsten van rendementen

 • 08:37

  Zeven Chinese bedrijven plekje op zwarte lijst & Europa opent status quo

 • 17:54

  TA van Edward Loef – Brandstofaandelen zonder brandstof?

 • 15:03

  Aandeel KPN: nieuwe overnamegeruchten stuwen koers KPN

 • 14:58

  De AEX en BEL20 zien beide twee wijzigingen

 • 08:27

  Aanzet minimale vennootschapsbelasting gegeven & CEO Credit Suisse wankelt

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Instapmomenten Ford, GM & Tesla

Masterclasses

 • 15 april

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 20 mei

  SPAC’s: De kansen en risico’s met Nico Inberg

 • 25 mei

  LYNX Handelsplatform level 1: ‘De eerste stappen bij LYNX’

 • 01 juni

  LYNX Handelsplatform level 2: ‘De LYNX TraderTools’

 • 08 juni

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
12 apr 10:09 Nico Bakker

TomTom rijp voor een rally?

12 apr 09:05 Redactie

7 veilige aandelen voor onzekere tijden

12 apr 09:05 Cees Smit

Cees Smit: Het kan alleen omhoog