Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: tech opnieuw onderuit in lagere AEX

Beursupdate: tech opnieuw onderuit in lagere AEX
4 mrt 2021 om 11:10

De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend aanzienlijk lager. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 1,2 procent tot 655,41 punten. 

In lijn met andere beurzen in Europa, gaven vooral techbedrijven terrein prijs, met verliezen voor ASML, ASMI en Prosus.

Desondanks lagen de Europese beurzen er in de afgelopen dagen beter bij dan de Amerikaanse en Aziatische aandelenmarkten nadat de rentes flink stegen. Over de afgelopen maand steeg de Stoxx Value-index met maar liefst 7 procent, terwijl techbeurs Nasdaq in dezelfde periode juist 5 procent prijsgaf.

“Hoewel het in het licht van de gestegen rentes begrijpelijk is dat beleggers zich zorgen maken over de waarderingen op Wall Street, vooral van techaandelen die in de afgelopen jaren nog de drijfveer waren achter de hogere beurskoersen, kan dit niet gezegd worden van de situatie in Europa waar de waarderingen veel lager liggen”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

“De bewegingen op de beurs worden nog steeds bepaalde door de stijgende rentes in de Verenigde Staten, waar de tienjaarsrente steeg van 1,40 naar circa 1,48 procent”, aldus analisten van SEB. “Dit versterkt ook de dollar, vooral ten opzichte van valuta uit opkomende markten.”

Naast de zorgen dat de stijgende rentes een herstel van de mondiale economie in de weg staan, staan volgens SEB de valuta in opkomende markten onder druk door zorgen dat deze landen hun schulden niet meer kunnen aflossen als gevolg van de hogere rentes.

De Amerikaanse futures voorzien ook voor de aandelenmarkten in de Verenigde Staten een lagere opening vanmiddag in aanloop naar een nieuwe toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell. De speech vindt kort na het sluiten van de Europese beurzen plaats. De S&P 500 gaf op woensdag nog 1,3 procent aan waarde prijs en daalde daarmee in vier van de laatste vijf handelsdagen.    

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2032.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag vooral naar Amerika. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en arbeidskosten in het vierde kwartaal, gevolgd door de fabrieksorders in januari. De olieprijzen daalden met 1,0 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Unibail-Rodamco-Westfield aan kop met een winst van 4,9 procent. Galapagos won 2,7 procent. Het biotechbedrijf kondigde het primaire eindpunt aan van de lopende MANTA en MANTA-RAy veiligheidsstudies met filgotinib, waarbij geen impact op de spermaconcentratie werd geconstateerd. De tussentijdse data van de veiligheidsstudies kunnen volgens Jefferies bijdragen aan een mogelijke toekomstige goedkeuring in de VS voor interne ontstekingen, en daarmee een negatieve schaduw over het aandeel wegnemen.

De tech-waarden ASML, ASMI en Prosus daalden 2,5 tot 4,0 procent.

In de AMX won Boskalis 1,2 procent na cijfers. Het operationeel resultaat (EBITDA) van Boskalis over 2020 kwam uit op 404 miljoen euro tegen 376 miljoen euro in 2019 en een verwachte 381,1 miljoen door analisten. KBC Securities verhoogde daarop het koersdoel van 23,50 naar 28,00 euro bij handhaving van het koopadvies. KBC vond de resultaten iets beter dan voorzien en stelde dat Boskalis een goede basis kent voor het lopende boekjaar.

Pharming daalde juist 0,5 procent na cijfers.

In de AScX verloren Alfen en Nedap respectievelijk 4,5 en 3,9 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.