Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX loopt verlies iets in

AEX loopt verlies iets in
4 mrt 2021 om 17:55

De Amsterdamse beurs is donderdag lager geëindigd, maar maakte de verliezen van eerder op de dag iets goed. Bij een slot van 657,67 punten, sloot de AEX uiteindelijk 0,9 procent in het rood.

Het Damrak deed het slechter dan veel omringende landen, omdat techaandelen in de AEX een relatief zware weging hebben en dit juist de sector is die vandaag de gebeten hond is op de aandelenmarkten.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING blijven beleggers voorsorteren op een economisch herstel en dat speelt cyclische aandelen in de kaart. Daarbij lopen de rentes nog steeds op. Wiersma waarschuwt dan ook voor meer volatiliteit.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdag rond het slot in Amsterdam een fractie lager op 1,47 procent, maar noteerde begin deze week nog op 1,39 procent. De markten waren daarbij in afwachting van een toespraak van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell later op de dag.
 
Op macro-economisch vlak hadden beleggers donderdag verder vooral aandacht voor Amerikaanse cijfers, waaronder de nieuwe wekelijkse werkloosheidsaanvragen, die licht stegen, met 9.000 tot 745.000 aanvragen. Dit is echter nog steeds iets minder dan verwacht. Economen rekenden op 750.000 claims.

De week staat sowieso in het teken van nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Woensdag bleek het ADP werkgelegenheidsrapport teleurstellend, met minder nieuwe banen dan verwacht. Vrijdag wordt het officiële rapport vrijgegeven.

Volgens strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management zou slecht nieuws morgen in het officiële rapport als positief kunnen worden gezien. Het zou de vrees voor de markt niet aanwakkeren, denkt de marktkenner.

De euro/dollar handelde op 1,2048. De olieprijs steeg ruim 3 procent, in afwachting van de uitkomst van de OPEC+ bijeenkomst.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Unibail-Rodamco-Westfield aan kop met een winst van 6 procent en steeg Heineken ruim 5 procent.

Galapagos sloot bijna 4 procent in de plus. Het biotechbedrijf kondigde het primaire eindpunt aan van de lopende MANTA en MANTA-RAy veiligheidsstudies met ontstekingsremmer filgotinib, waarbij geen impact op de spermaconcentratie werd geconstateerd. De tussentijdse data van de veiligheidsstudies kunnen volgens Jefferies bijdragen aan een mogelijke toekomstige goedkeuring in de VS voor interne ontstekingen, en daarmee een negatieve schaduw over het aandeel wegnemen.

Techaandelen ASMI en ASML daalden 5 tot ruim 6 procent en belandden daarmee onderaan in de AEX.

In de AMX daalde Boskalis 1,6 procent na cijfers. Het operationeel resultaat (EBITDA) over 2020 kwam uit op 404 miljoen euro tegen 376 miljoen euro in 2019 en een verwachte 381,1 miljoen euro door analisten. KBC Securities verhoogde daarop het koersdoel van 23,50 naar 28,00 euro bij handhaving van het koopadvies. KBC vond de resultaten iets beter dan voorzien en stelde dat Boskalis een goede basis kent voor het lopende boekjaar. ING sprak van solide resultaten bij de baggeraar.

Vopak en Fugro deden donderdag betere zaken. Fugro was koploper onder de Midkappers met een winst van 3,6 procent en Vopak steeg ruim een procent. Hekkensluiter was Besi, een toeleverancier van de halfgeleidersector, met een verlies van 6,7 procent.

Pharming steeg een bescheiden 0,2 procent na cijfers. Pharming realiseerde in 2020 een sterke brutomarge, vindt Degroof Petercam, maar de operationele uitgaven stegen ook significant. Voor de lange termijn blijft Degroof positief over Pharming.

In de AScX ging Sligro aan kop met een winst van 1,6 procent en was Alfen met een verlies van ruim 6 procent de sterkste daler.

Stern boekte in 2020 een minder groot verlies, hoewel de omzet wel daalde als gevolg van de coronapandemie. Het mobiliteitsconcern doet geen uitspraken over 2021 vanwege de onzekerheid rond het virus. Het aandeel steeg 1,8 procent.

CM.com en Fastned leverden ruim 5 tot 7 procent in. 

Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs liepen de Amerikaanse indexen op.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.