Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street lager gesloten

Wall Street lager gesloten
3 mrt 2021 om 22:04

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,3 procent tot 3.819,78 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 31.271,54 punten en de Nasdaq sloot 2,7 procent lager op 12.997,75 punten.

Aanvankelijk leken de Amerikaanse aandelenmarkten hoger te openen vanwege de veelbelovende uitrol van coronavaccins en de vooruitgang richting een nieuwe fiscale stimuleringswet ter ondersteuning van het Amerikaans economisch herstel.

Een tegenvallend ADP-banenrapport gooide roet in het eten. Uit de cijfers bleek dat het aantal banen in de private sector in de Verenigde Staten in februari minder hard is gestegen dan verwacht. Het aantal banen steeg in februari met 117.000. De markt rekende vooraf op een toename met 225.000 banen. 

Een lichte stijging van het rendement op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties van 1,413 procent naar 1,482 procent zette het sentiment verder onder druk.

“Deze hoge volatiliteit is te verwachten”, zei analist Seema Shah van proncipal Global Investors. Volgens de analist verrast met name de timing waarop dit gebeurt de markt, “omdat de meeste mensen hadden verwacht dat deze problemen later dit jaar of begin volgend jaar zouden opspelen”, zei Shah.

Het door de Federal Reserve in het Beige Book geschetste beeld van de Amerikaanse economie leidde woensdag tevens tot druk. Het verslag sprak slechts van een bescheiden toename van de economische activiteit in de meeste districten, terwijl de meeste bedrijven optimistisch blijven over de komende 6 tot 12 maanden, vanwege de uitrol van coronavaccins op grotere schaal.

Op macro-economisch vlak werd woensdag in de Verenigde Staten tevens bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gestegen met 0,5 procent. De marktindex steeg van 790,6 naar 794,5.

Een tweetal inkoopmanagersindices voor de dienstensector over februari schetste een verdeeld beeld. Markit sprak over een versnelling van de groei, terwijl ISM een vertraging van de groei in activiteit optekende.

De euro/dollar noteerde op 1,2071. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,2055 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2089 op de borden. 

Een aprilfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 2,6 procent, ofwel 1,53 dollar, hoger op 61,28 dollar op de New York Mercantile Exchange, na berichten dat de OPEC en zijn bondgenoten overwegen de productieverlagingen te verlengen naar april in plaats van ze te versoepelen.

Uit de meest recente cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de Amerikaanse ruwe olievoorraden in de week eindigend op 26 februari zijn gestegen met circa 21,6 miljoen vaten tot 484,6 miljoen vaten.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en arbeidskosten in het vierde kwartaal, gevolgd door de fabrieksorders in januari.

Bedrijfsnieuws

Hewlett Packard Enterprises heeft zijn winstverwachting voor 2021 verhoogd. Voor het tweede kwartaal verwacht het bedrijf een winst per aandeel tussen 0,02 en 0,08 dollar. Voor heel 2021 rekent het bedrijf op 0,48 dollar tot 0,66 dollar. Het aandeel steeg 1,0 procent.

Digitale zorgverzekeraar Oscar Health, bekend onder New Yorkers door reclames in de metro, gaat naar de beurs. De verwachting is dat deze stap het bedrijf zal waarderen op 8 miljard dollar.
 
FedEx gaat 2 miljard dollar investeren op weg naar klimaatneutraal zijn in 2040. Dat maakte de pakketbezorger uit Tennessee woensdag bekend. De logistieke reus gaat met uitsluitend elektrische auto’s rijden. Het aandeel won 0,4 procent.
 
Het Chinese Tencent, dat wordt gerund door miljardair Pony Ma, heeft geïnvesteerd in honderden tech-startups die bij elkaar een slordige 250 miljard dollar waard zijn, en is nu met 900 miljard dollar het meest waardevolle Chinese bedrijf. Omdat het bedrijf zelf geen e-commerce doet, zou het minder gevoelig zijn dan Alibaba van Jack Ma voor kritiek van toezichthouders, schrijft The Wall Street Journal.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.