Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs hoger gesloten

Olieprijs hoger gesloten
3 mrt 2021 om 20:49

De olieprijs is woensdag hoger gesloten, na berichten dat de OPEC en zijn bondgenoten overwegen de productieverlagingen te verlengen naar april in plaats van ze te versoepelen.

De markt anticipeerde juist op een verlichting van de maatregelen in april, waardoor de productie met circa 500.000 vaten per dag zou kunnen stijgen. Persbureau Reuters meldde woensdag dat sommige OPEC+ leden pleiten voor handhaving van de huidige afspraken tot april. OPEC+ komt vandaag en morgen bijeen om over de kwestie een beslissing te nemen.

Het is onduidelijk of Saoedi-Arabië, dat in februari en maart de productie eenzijdig met 1 miljoen vaten per dag verminderde, deze reductie zal verlengen.

“In dit spel van neerwaarts en opwaarts bijgestelde productieniveau’s, verwacht ik dat elke stijging van meer dan 500.000 vaten per dag een incrementeel negatief effect zal hebben op de olieprijs”, zei strateeg Stephen Innes van Axi.

Uit de meest recente cijfers van het Amerikaanse energieagentschap IEA bleek woensdag dat de Amerikaanse ruwe olievoorraden in de week eindigend op 26 februari zijn gestegen met circa 21,6 miljoen vaten tot 484,6 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden met 13,6 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en diesel met 9,7 miljoen vaten afnamen. De capaciteitsbenutting van raffinaderijen daalde van 68,6 procent tot 56,0 procent.

Het American Petroleum Institute meldde dinsdag laat al dat de Amerikaanse ruwe olievoorraden in de week eindigend op 26 februari zijn gestegen met 7,4 miljoen vaten, terwijl de benzinevoorraden met 9,9 miljoen vaten afnamen en de destillaatvoorraden met 9,1 miljoen vaten daalden.

Een aprilfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 2,6 procent, ofwel 1,53 dollar, hoger op 61,28 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.