Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: omzet JDE Peet’s onder druk

Beursblik: omzet JDE Peet’s onder druk
3 mrt 2021 om 13:33

JDE Peet’s heeft het afgelopen jaar waarschijnlijk een hogere winst geboekt ondanks een licht lagere omzet. Dit blijkt uit een door het koffiebedrijf zelf samengestelde analistenconcensus.

De analisten voorzien een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van 1.596 miljoen euro, in vergelijking met 1.551 miljoen euro in 2019. Onder de streep resteert volgens de verwachting van de analisten een nettowinst van 485 miljoen euro, tegenover een winst van 424 miljoen euro een jaar eerder.

De analisten voorzien verder een omzet van 6.684 miljoen euro, in vergelijking met 6.945 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

De resultaten zouden in lijn zijn met de halfjaarcijfers van het koffiebedrijf begin augustus 2020. JDE Peet’s boekte in de eerste zes maanden van jaar een 2,9 procent lagere omzet, terwijl de onderliggende winstgevendheid wel verbeterde.

Een concrete outlook voor het resterende deel van het jaar gaf het bedrijf bij de halfjaarcijfers niet af, vanwege de onzekere economische omstandigheden veroorzaakt door de coronacrisis. Het koffiebedrijf benadrukte wel in goede doen te verkeren om de omstandigheden het hoofd te kunnen bieden.

Analisten van Berenberg zeiden te verwachten dat de herintroductie van, hoewel minder ernstige, lockdowns in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk significanter op de groei hebben gedrukt. Zij voorzien een aangepaste winst per aandeel van 1,58 euro, wat 2 procent minder dan de consensus is. Berenberg zei met name uit te kijken naar uitspraken van het koffiebedrijf voor 2021. 

Berenberg voorspelt voor 2021 een een autonome groei van 4,5 procent en een aangepaste winst per aandeel van 11,83 euro. De zakenbank hanteert een koopadvies met een koersdoel van 41,00 euro.

Jefferies denkt dat in 2021 de omzet weer zal stijgen naar 6,86 miljard euro, wat nog altijd minder is dan de 6,94 miljard euro waarop de zakenbank aanvankelijk rekende, schreef analist Martin Deboo. Hij waarschuwde dat de groei wel gepaard zal gaan met margedruk. Probleem blijft het koffiegebruik buitenshuis. Onzeker is wanneer dit zal herstellen.

In tegenstelling tot de consensus voorziet Morgan Stanley voor 2020 een stijging van de identieke omzet met 0,8 procent en een stijging van de marges met 130 basispunten. 

JDE Peet’s komt op 9 maart met cijfers. Het aandeel noteerde woensdag op een groen Damrak 0,1 procent lager.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Twitter

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.