Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bescheiden groei economische activiteit in meeste Amerikaanse districten – Beige Book

Bescheiden groei economische activiteit in meeste Amerikaanse districten – Beige Book
3 mrt 2021 om 20:36

In de meeste Amerikaanse districten na de economische activiteit van januari tot half februari bescheiden toe. Dit stelde het Beige Book van de Federal Reserve dat woensdagavond werd gepubliceerd.

De meeste bedrijven blijven optimistisch over de komende 6 tot 12 maanden, aangezien coronavaccins op grotere schaal worden verspreid, schreef de Fed.

De berichten over consumentenbestedingen en autoverkopen waren volgens het rapport gemengd. Hoewel een paar districten lichte verbeteringen meldden qua reizen en toerisme, werden de algemene omstandigheden in de vrijetijds- en horecasector nog steeds gedrukt door de aanhoudende coronavirusmaatregelen.

Ondanks uitdagingen als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketen, was in de meeste districten sprake van een matige stijging van de algehele productieactiviteit, meldde de Fed in het verslag. 

De districten schetsten een gemengd beeld over niet-financiële diensten, hoewel de meeste regio’s een bescheiden groei rapporteerden. In sommige districten kenden financiële instellingen een daling van het kredietvolume. Vanwege de lage hypotheekrentetarieven was in de meeste districten evenwel sprake van een sterke vraag naar zowel nieuwe als bestaande woningen.

De districten die over de energiesector rapporteerden, zagen een lichte stijging in activiteit met betrekking tot olie- en gasproductie en energieverbruik. 

De omstandigheden in de landbouwsector lieten over het algemeen een verbetering zien ten opzichte van het voorgaande rapport.

Volgens het Beige Book meldden de meeste districten een stijging van de werkgelegenheid in de verslagperiode, hoewel langzaam. De vraag naar arbeidskrachten varieerde volgens het rapport aanzienlijk per bedrijfstak en vaardigheidsniveau. Veel contacten constateerden dat het nog steeds moeilijk was om gekwalificeerd personeel aan te trekken en behouden. Over het algemeen werd op korte termijn een bescheiden verbetering voorzien qua werkgelegenheid. De verwachting is volgens het rapport tevens dat de loonstijging voor veel districten zal aanhouden of licht zal aantrekken de komende maanden.

Tot slot bleek uit het rapport dat de niet-arbeidsgebonden inputkosten in de verslagperiode matig stegen, waarbij met name staal- en houtprijzen stegen. De stijging van algemene kosten werd in veel districten toegeschreven aan verstoringen in de toeleveringsketen en aan een sterke algemene vraag. 

De districten schetsten een gemengd beeld over het prijszettingsvermogen. Sommige detailhandelaren en fabrikanten bleken in staat om de extra kosten door te berekenen, terwijl anderen de prijzen niet konden verhogen. Verschillende districten gaven aan een bescheiden prijsstijging te verwachten in de komende maanden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.