Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX sluit vlak

AEX sluit vlak
3 mrt 2021 om 17:57

De Amsterdamse beurs is woensdag vlak gesloten, na wisselende economische cijfers uit de VS, waar de obligatierentes toch weer lijken op te lopen, wat een punt van zorg blijft bij aandelenbeleggers.  

De AEX index sloot vrijwel onveranderd op 663,35 punten en ook de Midkap-index eindigde nagenoeg ongewijzigd.

Financials eindigden fier bovenaan in de AEX, juist geholpen door de oplopende rentes in Amerika.

“Wij denken dat een bank als ING nog goedkoop is, maar de marge op spaarrentes in Nederland blijft nog negatief”, zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. “Maar blijkbaar lopen de Nederlandse banken vooruit op de stijgende rente in de Verenigde Staten.”

De Amerikaanse beurzen stonden verdeeld na een tegenvallend banenrapport van ADP en aanhoudend groeicijfers van Markit en ISM over de dienstensector in februari. 

De stijgende rente was volgens Versteeg opnieuw de belangrijkste factor. Die ging opnieuw richting 1,5 procent voor de tienjarige Amerikaanse staatsleningen. 

Beleggers maken zich zorgen dat de Fed de rente laat oplopen, maar volgens Versteeg is daar geen reden voor. “De markt is geschrokken van de 1,9 biljoen dollar steungelden, terwijl de Amerikaanse economie er eigenlijk al heel goed voorstaat”, aldus Versteeg.“De stimuleringsgelden zouden kunnen leiden tot een hogere inflatie, maar dat betekent volgens ons niet dat de Fed minder zal gaan stimuleren”, volgens Versteeg. De druk op de inflatie blijft namelijk bestaan door dezelfde factoren die de inflatie al jaren onder het beoogde niveau van de centrale bank houden: goedkope arbeid, vergrijzing, prijstransparantie door internet en vervanging van arbeid door technologie.

“Onze economen verwachten dat de Fed pas in actie zal komen als de rente naar een niveau rond 3 procent stijgt en daar zijn we nog lang niet.” 

Versteeg wees erop dat president Joe Biden vandaag zei dat eind mei er voor iedere volwassene in de VS een vaccin klaarligt. Daarmee staat de Amerikaanse economie er stukken beter voor dan de Europese.

Net als andere Europese beurzen, steeg de AEX woensdag aanvankelijk, in afwachting van de plannen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die woensdag overlegt over een verlenging van de huidige lockdown, volgens Duitse media tot 28 maart. Volgens persbureau Reuters ligt er wel een plan om de maatregelen langzaam af te bouwen.

De euro/dollar noteerde op 1,2079. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2088 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2074 op de borden.

Op macro-economisch bleek de dienstensector in de eurozone in februari iets minder te zijn gekrompen dan in januari. De index ging van 45,5 naar 45,7. Econoom Chris Williamson van Markit rekent op een ‘dubbele dip recessie’ maar de tegenwind is veel minder sterk dan bij de eerste coronagolf, merkte hij op.

In de middag meldde ADP een tegenvallende banengroei in de private sector in de VS. Het cijfer was ongeveer de helft van waar de markt op rekende. “De vrijetijdsbranche zet nu met een groei van 26.000 banen de stijging van januari niet door. In december vorig jaar verdwenen er in de sector 500.000 banen, maar met dit cijfer tekent zich nog geen echt keerpunt af”, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News.

De inkoopmanagersindices voor de Amerikaanse dienstensector lieten een groeiversnelling in februari zien bij Markit, maar ook een forse groeivertraging bij ISM. Het laatste cijfer legt doorgaans meer gewicht in de schaal.

De olieprijs steeg fors, met 3 procent, ondanks een verrassende sterke stijging van de olievoorraden die het gevolg was van aanhoudende capaciteitsuitval door de koudegolf in Texas. 

Economen hadden op herstel van de raffinage gerekend en daarmee ook op lagere voorraden ruwe olie. De voorraden benzine en stookolie zakten hierdoor juist veel harder dan voorzien. 

Volgens Versteeg kijken oliebeleggers naar de mogelijke productieverhogingen door OPEC+. Hij denkt dat de olieprijs daardoor niet veel verder meer zal stijgen.

Stijgers en dalers 

Onder de hoofdfondsen waren de financials spekkopers, met koerswinsten van 4 procent voor ING en NN Group en van 3,5 procent voor Aegon. Ook ASR eindigde bovenaan evenals uitzender Randstad.

Halfgeleiderfondsen ASML en ASMI eindigden onderaan met verliezen van  1,5 tot 2 procent. Internet-investeerder Prosus, met een groot belang in het Chinese Tencent, won nog wel 1 procent.

De sterkste daler was Galapagos met een verlies van 2,3 procent. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.com leverde 2,2 procent in.

In de AMX waren de uitslagen bescheiden. PostNL en Arcadis stegen 1,5 en 2 procent. Ook Eurocommercial werd ruim 1 procent duurder. Fagron en WDP verloren juist 2 procent. 

Onder de kleinere fondsen eindigden Kendrion en Brunel bovenaan met meer dan 3 procent koerswinst. Alfen, Sif Holding en Avantium sloten juist lager.

Het lokaal genoteerde Ctac won krap 4 procent nadat Value8 het belang in het bedrijf verhoogde naar 21,26 procent. Value8 werd zelf spontaan ook bijna 4 procent meer waard.

Wall Street

De Dow Jones won bij het klinken van de slotgong op het Damrak 0,4 procent, terwijl de breder samengestelde S&P 500 index 0,2 procent daalde. De Nasdaq index verloor zelfs 0,8 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.