Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: dollar stevig in de lift

Valuta: dollar stevig in de lift
2 mrt 2021 om 12:08

De dollar is met een flinke opmars bezig nadat het Amerikaanse steunplan van de regering Biden ter waarde van 1,9 biljoen dollar door het Huis van Afgevaardigden is goedgekeurd.

“Het voorstel is intact gebleven en in elk geval door de Amerikaanse tweede kamer heen geloodst, waarna nu nog de Senaat wacht”, aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer dinsdag tegen ABM Financial News. “De stijging van de Amerikaanse munt zet niet alleen de euro, maar ook het Britse pond op achterstand, ofschoon wij vinden dat het pond nog altijd op een solide niveau noteert. Technisch gezien ligt voor de euro de 1,1950 dollar open”, aldus Van der Meer.

De euro toonde vorige week nog de nodige veerkracht. “Het is niet onwaarschijnlijk dat de euro voor ‘carry trades’ is gebruikt: handelaren die short gaan in de gemeenschappelijke munt en valuta kopen die nog positieve rentes bieden, om vervolgens die posities terug te draaien op het moment dat de vlucht uit risico dit voordelig maakt”, aldus Ebury.

Van der Meer voorziet voor dinsdag geen vuurwerk met een vrijwel lege macro-economische agenda. Woensdag kan het daarentegen interessant worden met een toespraak van ECB-bestuurder Isabel Schnabel die in februari al aangaf zich weliswaar bewust te zijn van de inflatierisico’s en de gevolgen daarvan voor de rentestanden, maar tevens geen wijzigingen voorzag in het rentebeleid van de ECB. “We zijn nu een paar weken verder en het is de vraag of haar woorden van morgen afwijkingen vertonen”, aldus Van der Meer.

Daarnaast is het deze week in de Verenigde Staten banenweek met woensdag de groei in de private sector, donderdag de wekelijkse steunaanvragen en vrijdag het grote banenrapport over februari waarvoor tot nog toe een groei van 210.000 banen wordt voorzien tegen 49.000 in januari.
 
De centrale bank van Australië wijzigde zijn monetaire beleid niet, maar blijft wel zeer attent op mogelijke aanpassingen op het moment dat de markt daar om vraagt.

In Japan en Duitsland bleef de werkloosheid in respectievelijk januari en februari stabiel. 

De Duitse detailhandelsverkopen lieten over januari daarentegen een flinke daling zien, die ook veel forser uitviel dan verwacht.

De stijging van de consumentenprijzen van de eurozone hield in februari met 0,9 procent gelijke trend met de plus die over januari werd opgetekend.

Er treden dinsdag 3 sprekers aan en dat zijn bestuurslid van de Europese Centrale Bank Fabio Panetta, bestuurslid van de Federal Reserve Lael Brainard en de voorzitter van de Fed van San Francisco Mary Daly.

De euro noteerde dinsdag 0,3 procent lager op 1,2017 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent hoger op 0,8661 Britse pond. Het Britse pond daalde dinsdag 0,4 procent en noteerde op 1,3877 dollar. De dollar noteerde 0,1 procent hoger op 6,4718 Chinese yuan. De dollar won vandaag 0,1 procent en noteerde daarmee op 106,8610 yen. De dollar van Australië noteerde 0,2 procent lager op 0,7754 dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.