Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: AEX blijft dicht bij huis

Beursupdate: AEX blijft dicht bij huis
2 mrt 2021 om 11:21

De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend licht hoger. Rond de klok van 11.30 uur noteerde de AEX 0,1 procent hoger op 664,99 punten.

Net als andere Europese beurzen, koerste de AEX licht lager na een rode handelssessie in Azië vanochtend en onzekerheid over het Amerikaanse economische beleid.

Vooral indexzwaargewicht Royal Dutch Shell drukte de hoofdgraadmeter in het rood en ook oliefondsen op andere Europese beurzen leverden aan waarde in nadat de Brent-prijs met ruim een procent terugliep tot 62,98 dollar.

De Aziatische markten liepen vanochtend terug, nadat Chinese beleidsmakers waarschuwden voor mogelijke bubbelvorming op de overzeese beurzen, terwijl Amerikaanse beleggers zich momenteel afvragen of de Federal Reserve binnenkort haar toon zal veranderen met betrekking tot de recente ambivalente houding ten opzichte van de stijgende rentes.

“De beurzen liepen maandag nog flink op na forse dalingen van afgelopen week”, zo merkten analisten van SEB op. “De Amerikaanse beurzen stegen maandagavond nog met 2 tot 3 procent, terwijl de stijging van de Amerikaanse rentes tot stilstand kwam. Althans voor nu”, aldus de analist. De Amerikaanse tienjaarsrentes koersten dinsdag rond de 1,41 procent, enkele punten lager dan gisteren “in afwachting van nieuwe signalen van de Fed deze week”, aldus SEB.

“Hoelang de verbeterde stemming op de beurzen zal aanhouden is een andere vraag”, aldus de marktvorsers.

Volgens ING hebben beleggers momenteel te maken met een spanningsveld. “Aan de ene kant de hoop op een snel aantrekkende economie, meer fiscale stimulering, stijgende grondstoffenprijzen, oplopende inflatie en oplopende rentes”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Aan de andere kant hoge waarderingen, markten die neigen naar euforie, centrale banken die rentes proberen te sturen en overheden die binnenkort hogere belastingen moeten aankondigen. Iemand moet immers toch de hogere schuld gaan betalen”, aldus Wiersma. Dit kan de komende maanden volgens ING tot flinke bewegingen op de markten leiden.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2025. De olieprijzen koersten fractioneel hoger.

De macro-economische agenda is vandaag matig gevuld. Beleggers hadden nog wel aandacht voor inflatiecijfers uit de eurozone. De consumentenprijzen in de eurozone stegen in februari op jaarbasis in een stabiel tempo.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging KPN aan kop met een winst van 1,9 procent en Just Eat Takeaway.com won 1,5 procent. Royal Dutch Shell noteerde onderaan met een verlies van krap 1,7 procent.

In de AMX won Eurocommercial Properties 0,8 procent en Basic-Fit 0,6 procent. PostNL gaf 1,0 procent prijs, na maandag nog flink gestegen te zijn na rapportering van definitieve cijfers over 2020. Fugro leverde 2,2 procent in.

In de AScX wonnen AMG en Sligro respectievelijk 2,2 en 1,2 procent. AMG kreeg een koersdoelverhoging te verwerken van Berenberg. Het koersdoel ging van 30,00 naar 36,00 euro bij handhaving van het koopadvies.

CM.com, dat een overname aankondigde, won 2,2 procent. DPA, waar een overnamebod op werd uitgebracht, steeg 6,3 procent. Gilde deed een bod van 1,70 euro per aandeel, waarmee DPA wordt gewaardeerd op bijna 80 miljoen euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.