Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs gedaald

Olieprijs gedaald
1 mrt 2021 om 20:39

De olieprijs is maandag gedaald. Op een settlement van 60,64 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,4 procent goedkoper. 

Vrijdag werd de olieprijs ook al meer dan drie procent goedkoper. Op weekbasis steeg de WTI-prijs vorige week nog wel zo’n 4 procent.

Alle ogen zijn gericht op OPEC en welke beslissingen er zullen worden genomen bij de komende vergadering van het oliekartel op donderdag. 

“We denken dat Saoedi-Arabië een beperkte productieverhoging wil voorstellen van 500.000 vaten per dag ten opzichte van het productieniveau dat in december werd afgesproken”, aldus analist Helima Croft van RBC Capital Markets. “Daarnaast zal het koninkrijk mogelijk aankondigen dat er, conform afspraken, een einde zal komen aan de vrijwillige verlaging van de output door Saoedi-Arabië met 1 miljoen vaten per dag.  

“Het is de verwachting dat gezien de huidige olieprijzen, beide beperkingen worden opgeheven”, aldus analist Marshall Gittler van BDSwiss Group, “wat feitelijk zal leiden tot een productieverhoging van 1,5 miljoen vaten per dag.”

“Gezien de recente rally van de olieprijzen, zal er binnen de OPEC een toenemende druk zijn om de beperkingen terug te draaien”, aldus analist Warren Patterson van ING. “Hoewel de markt verwacht dat het oliekartel de olieproductie vanaf april opschroeft, blijft het de grote vraag met hoeveel.”

Ook volgens Patterson lijkt een verhoging van 1,5 miljoen vaten per dag een voor de hand liggende keuze, maar een grotere verhoging sluit de analist ook niet uit. “Er zullen mogelijk wat leden oproepen om de productie met meer dan 500.000 vaten te verhogen in april, nadat er in het eerste kwartaal geen verhoging heeft plaatsgevonden”, aldus Patterson. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.