Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen hoger rond middaguur

Europese beurzen hoger rond middaguur
1 mrt 2021 om 12:14

De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur hoger.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,5 procent tot 411,18 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,1 procent op 13.941,65 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,5 procent op 5.788,14 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 1,6 procent hoger op 6.587,65 punten.

De Europese aandelenmarkten stijgen maandag, omdat de rente op staatsobligaties iets lijkt te dalen van de hoge niveaus van vorige week en vanwege nieuwe hoop op een stimuleringspakket van de Amerikaanse president Joe Biden. Het optimisme kreeg nog eens een extra ‘boost’ dankzij de goedkeuring in de VS van het coronavaccin van Johnson & Johnson.

“De goedkeuring door de Amerikaanse Food and Drug Administration van het coronavaccin van Johnson & Johnson afgelopen weekend heeft de mondiale [herstel]rally met kracht doen terugkeren”, zei marktanalist Jeffrey Halley van OANDA.

Het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten heeft vrijdagnacht ingestemd met het coronasteunpakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar van president Joe Biden. In het Huis stemden 219 leden voor en 212 tegen het American Rescue Plan. 

Het voorstel gaat nu naar de Senaat, waar de nodige aanpassingen wachten van beleidsmakers. 

De markt kreeg maandag een reeks inkoopmanagersindices voor de industrie te verwerken. De industrie in de eurozone is in februari harder gegroeid. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 54,8 naar 57,9. Na een kleine groeivertraging in januari is de Duitse industrie in februari ook flink harder gegroeid. En in Frankrijk en Italië was het beeld herzelfde. De Spaanse industrie laat inmiddels ook weer groei zien.

In het Verenigd Koninkrijk is de groei in februari ook versneld. 

De euro/dollar noteerde op 1,2049. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2077 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2074 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 1,4 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Credit Suisse is op zoek naar manieren om de banden met Greensill Capital te verminderen, vanwege zorgen over de blootstelling van het gespecialiseerde financieringsbedrijf met staalmagnaat Sanjeev Gupta. De optie die wordt overwogen is de afbouw van een fonds van 10 miljard dollar, dat de bank samen met Greensill beheert. Het aandeel noteerde 2,3 procent hoger.

Britse huizenbouwers zaten maandag in de lift, na het nieuws dat de regering hypotheken zal subsidiëren met 5 procent aanbetalingen, een stap die is bedoeld om het eigen woningbezit aan te moedigen. Persimmon steeg 6,8 procent en Taylor Wimpey won 5,9 procent.

In Duitsland steeg Deutsche Bank 3,7 procent, Bayer won 3,1 procent. Continental verloor daarentegen 0,8 procent en Infineon daalde 0,5 procent.

In Parijs was Kering met een winst van 3,8 procent de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Teleperformance was met een verlies van 0,1 procent de enige daler.

Futures Wall Street
 
De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden tot 1,2 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,5 procent lager op 3.811,15 punten. De Dow Jones index eindigde 1,5 procent in het rood op 30.932,37 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6 procent tot 13.192,35 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.