Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Drukke week maar cijferseizoen over hoogtepunt

Drukke week maar cijferseizoen over hoogtepunt
28 feb 2021 om 14:43

Beleggers gaan weer een drukke week tegemoet, nadat de AEX afgelopen week 4 procent inleverde.

Met name groeiaandelen, zoals die in de techsector, stonden onder druk vanwege hun hoge waarderingen, nu de obligatierendementen oplopen. Vrijdag noteerde de Amerikaanse tienjaarsrente op 1,49 procent, tegenover 1,36 procent begin deze week, terwijl tussendoor zelfs de 1,56 procent even werd aangetikt. De Duitse variant begon de week rond de -0,30 procent en noteerde vrijdag op -0,25 procent.

Volgens senior beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen is de rente- en inflatievrees voorbarig, zeker in Europa, vertelde hij deze week voor de camera tegen ABM Financial News.

In de VS is de vrees “misschien wat meer” op zijn plaats, maar ook daar ziet de expert van Van Lanschot Kempen het niet zo’n vaart lopen, hoewel er enorme nieuwe overheidsstimuleringen aan komen.

“Maar waar de pijngrens precies ligt, dat weten we niet”, aldus Van Leenders. “Het gaat om de mate en de snelheid en vooralsnog is er geen reden tot paniek.” Immers, zo benadrukt Van Leenders, en komt groei aan, net als flinke winstgroei bij de bedrijven.

Zijn aandelen dan duur? Ja, meent Van Leenders, maar andere beleggingscategorieën zijn ook duur. Reden voor de beleggingsstrateeg om vast te houden aan zijn positieve visie op aandelen. “Maar de rentestijging, dat is wel een risico.”

Het Nederlandse cijferseizoen begint inmiddels op zijn laatste benen te lopen. Alleen aan het einde van de week is het nog echt druk.

Maandag zijn er cijfers van PostNL, maar het postbedrijf kwam al met voorlopige cijfers, waardoor grote verrassingen uitgesloten leken. Maar dit weekend bleek uit een melding in de registers van de AFM dat een Tsjechische miljardair, die ook een groot belang in Royal Mail heeft, een belang heeft gekocht in het Nederlandse postbedrijf. Daarover zullen maandag zeker vragen komen.

Dinsdag en woensdag zijn er geen cijfers, maar donderdag is het de beurt aan Boskalis en Pharming. Vrijdag openen onder meer Corbion, Accell en Ctac de boeken.

Internationaal zijn er op maandag cijfers van Zoom, een dag later gevolgd door Hellofresh en Zalando en Hewlett Packard.

Woensdag komt Dialog Semiconductor met cijfers, waar beleggers in ASML, ASMI en Besi wel oog voor zullen hebben.

Donderdag is het druk met cijfers van onder meer Lufthansa, Merck, Kroger en Broadcom. Op vrijdag volgt dan nog de Londense beurs met resultaten.

Macro-economisch is het komende week een stuk drukker. Maandag staan de inkoopmanagersindexen voor de industrie op de rol, op woensdag gevolgd door die voor de dienstensector.

Dinsdag is een drukke dag in Duitsland met de detailhandelsverkopen en de werkloosheid. In Europa staat een inflatiecijfer op de agenda.

Woensdag zijn er naast de inkoopdata ook het banenrapport van ADP, als voorproefje voor het officiële Amerikaanse rapport op vrijdagmiddag, en de Amerikaanse olievoorraden.

Donderdag is er een Nederlands inflatiecijfer en de detailhandelsverkopen in de eurozone. Verder zijn er de wekelijkse steunaanvragen in de VS en de fabrieksorders. Tevens houdt oliekartel OPEC+ een vergadering. Volgens Credit Suisse is het lastig inschatten of en hoeveel de olieproductie verhoogd gaat worden.

Op vrijdag wordt de week afgesloten met het Amerikaanse banenrapport en de handelsbalans, en de Duitse fabrieksorders.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Ebusco

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.