Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: oplopende rente raakt Wolters Kluwer

Uitgelicht: oplopende rente raakt Wolters Kluwer
26 feb 2021 om 19:15

Het databedrijf uit Alphen aan den Rijn Wolters Kluwer, van wie het aandeel bij velen bekend is om zijn aantrekkelijke defensieve karakter, ervoer de afgelopen dagen op de beurs de nodige tegenwind en dat terwijl de cijfers over 2020 geen reden gaven om de taxaties te verlagen.

Om met die cijfers te beginnen: de omzet week niet af van de analistenramingen, terwijl de aangepaste operationele winst op autonome basis met 5 procent steeg en hoger uitkwam dan voorzien. Het dividendvoorstel over 2020 lag 15 procent hoger dan een jaar eerder. Het aandeleninkoopprogramma van 350 miljoen euro voor het lopende boekjaar week niet af van de inkoop over 2020.

Niets aan de hand, en toen de resultaten woensdag uitkwamen leek de belegger daar aanvankelijk wel in mee te kunnen gaan, daar bij opening 68,92 euro op de borden verscheen. Niettemin sloot de koers circa 4,50 euro lager. 

Wolters Kluwer heeft, samen met RELX, de reputatie een defensief aandeel te zijn. Het bedrijf is niet zo gevoelig voor economische onevenwichtigheden en biedt dan ook in barre tijden bescherming, zeker als er ook nog eens een aardig dividendrendement wordt geboden. Als het daarentegen economisch één groot feest wordt, wil een aandeel als Wolters Kluwer nog wel eens achterblijven in de hosannasfeer.

Laat de koers van het aandeel in november nu ook al rond de 70 hebben genoteerd en sindsdien rondom dat niveau zijn blijven hangen, terwijl de AEX er vanaf november tot de voorlopig hoogste notering er dik 150 punten bij kreeg, goed voor circa 30 procent koerswinst. Niet zo vreemd, daar het met de coronavaccinatieprogramma’s heel aardig begon te lopen, de lange rente onzichtbaar bleef en de belegger de facto geen alternatief voorhanden heeft dan de aandelenmarkten om zijn geld te laten groeien.

Maar toen. De kenners van consumentenprijzen wezen enkele weken geleden al op oplopende inflatiedata in de Verenigde Staten. De Federal Reserve heeft zich verbonden aan een beleid voor de langere termijn met een laag rentepeil. In de obligatiemarkt drong de vraag zich op of dit met oplopende prijzen houdbaar was. Tienjaarobligaties daalden daarop in koers, bijgevolg de yields stegen. 

Donderdag noteerde de tienjaarsrente van de Verenigde Staten even op 1,6 procent. Historisch verre van een hoogtepunt, maar de snelheid waarmee de stijging zich de laatste dagen voltrok viel op, zeker tegen de achtergrond van de sussende woorden van voorzitter Jerome Powell van de Fed.

Een oplopende lange rente houdt verband met inflatieverwachtingen en kan leiden tot een renteverhoging. In dat geval wordt een defensief aandeel met een goed dividendrendement als Wolters Kluwer in zekere mate minder aantrekkelijk. Let wel: de koers van het aandeel bevindt zich sinds 2012 afgezien van enkele dips in een stijgende lijn van een koers die destijds op 15 euro noteerde, met een dividend van 0,69 euro per aandeel over dat boekjaar. 

Met een dividendvoorstel van 1,35 euro per aandeel over 2020 ligt het rendement daarop met een koers van dik 60,00 euro een stukje lager dan voorheen.

Zo’n dip was er in maart 2020. Toen noteerde de koers van het aandeel rond de 57,00 euro. Geen reden tot zorg voor zakenbank Berenberg: “Als het stof is neergedaald en de markt de kans op langdurig lagere obligatierendementen begint in te calculeren, is de kans op een herwaardering [van Wolters Kluwer] zelfs nog groter”, stelden de analisten.

Die kans lijkt inmiddels benut.

Zakenbanken als Credit Suisse en Morgan Stanley waren redelijk neutraal in hun oordeel over de cijfers over 2020, ofschoon de eerste het koersdoel wel verlaagde van 80,00 naar 78,60 euro, maar het koopadvies wel herhaalde. De rente bleek de analisten ook nu niet te zijn ontgaan.

Bij een slotkoers van 65,68 euro vrijdag, leverde Wolters Kluwer deze week 5,5 procent in.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.