Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Fastned slaat toe

Uitgelicht: Fastned slaat toe
26 feb 2021 om 20:15

Fastned smeedt het ijzer wanneer het heet is, zo bleek afgelopen week.

Nadat de koers van het aandeel sinds november hard is opgelopen, van circa 12 tot ruim 100 euro, besloot Fastned om nieuwe aandelen uit te geven. 

Afgelopen week haalde Fastned, een uitbater van oplaadstations voor elektrische auto’s, 150 miljoen euro op met de uitgifte van 1,88 miljoen aandelen. Deze werden geplaatst voor 80,00 euro per stuk, een flinke korting ten opzichte van 92,50 euro waarop het aandeel sloot voorafgaand aan de aankondiging van de uitgifte.

Met dit geld wil Fastned zijn groei versnellen. Momenteel heeft de uitbater 133 snellaadstations in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Zwitserland. Fastned wil echter  164 laadstations bijbouwen. 

“We zijn enorm blij met deze succesvolle kapitaalverhoging waarmee Fastned haar uitbreidingsplannen aanzienlijk kan versnellen. Het stelt ons in staat om meer en grotere snellaadstations te bouwen in verschillende landen”, zei CEO Michiel Langezaal in een toelichting.

Financiering was de afgelopen jaren dan ook een terugkerend thema bij Fastned. 

Een beursgang van 30 miljoen euro in de zomer van 2019 mislukte. Volgens de onderneming toen door “markt-gerelateerde omstandigheden”. Wel kreeg het een notering op Euronext Amsterdam. 

De afgelopen jaren haalde Fastned, om de groei te kunnen bekostigen, geld op met de uitgifte van obligaties.

Tot november 2020 ontwikkelde de koers zich grofweg vlak, maar daarna spoot die omhoog.

Inmiddels volgen ook drie analisten het aandeel. Kempen beet december het spits af met een koopadvies en een koersdoel van 54,00 euro. Eind januari ging het koersdoel omhoog naar 72,00 euro. Berenberg volgde kort daarna met eveneens een koopadvies, en een koersdoel van 80,00 euro. 

De analisten van Berenberg noemen Fastned een aantrekkelijke speler in de snel groeiende markt voor elektrische auto’s in Europa. “Een megatrend”, aldus analist Jan Richard.

Door al in 2012 te starten met het opzetten van een netwerk van laadstations, is Fastned volgens de zakenbank in een positie gekomen om één van de grootste aanbieders te worden op middellange termijn.

Begin februari voegde Kepler Cheuvreux zich in het rijtje met een koopadvies, maar met een koersdoel van maar liefst 135,00 euro.

Analist Peter Olofsen is te spreken over de aantrekkelijke locaties die Fastned in de afgelopen jaren heeft weten te bemachtigen. Ook wees de analist op de kostenefficiënte methode waarop Fastned de snellaadstations weet te bouwen.

“Ofschoon het grote investeringen bij aanvang vereist, zien we de activiteiten [van Fastned] als erg schaalbaar”, schreef Olofsen in zijn rapport. Dit biedt veel kansen, meent de analist, als de komende twee decennia de vloot met elektrische auto’s hard stijgt. Hij meent dan ook dat dit het moment is om de investeringen op te voeren.

“Hoewel financiering momenteel een beperking vormt, kan een aandelenuitgifte Fastned in een interessant groeiverhaal voor de lange termijn veranderen”, schreef Olofsen begin deze maand.

Dit was, zo bleek afgelopen week, niet tegen dovemansoren gezegd. Hoewel Fastned niet Kepler, maar Berenberg selecteerde om de uitgifte te begeleiden.

Berenberg denkt dat Fastned in 2029 in totaal 460 laadstations exploiteert en dat is volgens de analist goed voor een omzet van 447 miljoen euro en een EBIT-marge van 42 procent. 

Voor dit jaar mikt analist Jan Richard op een omzet van 12 miljoen euro. Fastned blijft verlieslatend en Berenberg schat het verlies in op 10 miljoen euro.

Kepler rekent voor 2021 op een omzet van 16,4 miljoen euro, wat in 2022 verdubbelt naar 32,6 miljoen euro en stijgt naar 54,3 miljoen euro in 2023. In 2023 zal dan ook de eerste winst van 2,9 miljoen euro worden geboekt, denkt de analist.

Berenberg denkt dat Fastned al in 2022 een winst zal boeken van 3 miljoen euro, op een omzet van 38 miljoen euro.

Op dividend hoeven aandeelhouders de komende jaren echter niet te rekenen, waarschuwen de analisten.

Fastned sloot vrijdag op 68,50 euro, op weekbasis zo’n 33 procent lager.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Fastned

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.