Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs daalt

Olieprijs daalt
26 feb 2021 om 20:45

De olieprijs is vrijdag gedaald. Op een settlement van 61,50 dollar werd een vat West Texas Intermediate ruim 3 procent goedkoper. Op weekbasis steeg de WTI-prijs wel zo’n 4 procent.

Beleggers zijn in afwachting van de bijeenkomst van de OPEC en zijn bondgenoten, volgende week woensdag en donderdag. Door de naleving van de huidige afspraken en een vrijwillige verlaging van de output met 1 miljoen vaten per dag door Saoedi-Arabië wisten de olieprijzen in 2021 tot nog toe flink te stijgen.

Cruciaal bij de OPEC+ bijeenkomst van volgende week zijn twee dingen, volgens analist Marshall Gittler van BDSwiss Group.

Allereerst is het de vraag of OPEC+ ervoor kiest om de productie met 500.000 vaten per dag te verhogen vanaf april, conform het tijdsschema in het akkoord van december. Daarnaast is het van belang wat Saoedi-Arabië gaat doen.

“Het is de verwachting dat gezien de huidige olieprijzen, beide beperkingen worden opgeheven”, aldus Gittler, wat feitelijk zal leiden tot een productieverhoging van 1,5 miljoen vaten per dag.

Analist Robert Yawger van Mizuho Securities USA denkt dat de OPEC+ de situatie zal willen managen door in de komende vier maanden de productie met telkens 125.000 vaten per dag op te bouwen, waardoor het totaal aan het eind van die periode 500.000 vaten per dag extra wordt.

Daarmee overbrugt OPEC+ de periode tot de zomer, waarin vaker de auto wordt gepakt en dus de vraag toeneemt, in combinatie met een sterk economisch herstel als gevolg van het groeiend aantal gevaccineerden tegen het coronavirus. 

Ondertussen dreigen nieuwe geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten nadat de Verenigde Staten donderdagnacht luchtaanvallen uitvoerden op Iraanse doelen in Syrië. De aanvallen waren volgens het Pentagon een vergelding voor een raketaanval in Irak eerder deze maand waarbij een aannemer om het leven kwam en een Amerikaanse militair gewond raakte. 

Verder publiceerde de VS vandaag een rapport waarin staat dat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman akkoord heeft gegeven voor het vermoorden van journalist Jamal Khashoggi. Het Amerikaanse ministerie van financiën heeft betrokkenen bij de moord op een zwarte lijst gezet en sancties opgelegd.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.