Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: verliezen AEX lopen wat terug

Beursupdate: verliezen AEX lopen wat terug
26 feb 2021 om 10:58

De Amsterdamse beurs wist vrijdagochtend een deel van de openingsverliezen weg te werken. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 1,3 procent tot 656,02 punten, na een ruim twee procent lagere opening.

Volgens analisten van SEB kijken beleggers momenteel naar de scherp oplopende rentes. Op donderdag stegen de Amerikaanse tienjaarsrentes nog tot het hoogste niveau in meer dan een jaar, zo merkten zij op.

“De vraag is wat de centrale banken willen en kunnen doen om de aandelenmarkten in bedwang te houden en om te voorkomen dat de rentes blijven stijgen”, aldus de analisten van SEB.

Ook kijken beleggers volgens SEB naar oplopende geopolitieke spanningen. De Verenigde Staten voerden vannacht luchtaanvallen uit op Iraanse doelen in Syrië. Daarnaast wordt verwacht dat de VS vandaag een rapport zal publiceren waarin staat dat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman akkoord heeft gegeven op de moord van journalist Jamal Khashoggi, aldus SEB.

“Beleggers zijn nerveus”, zo stelde strateeg Sebastien Galy van Nordea Asset Management. “De rentes zetten aandelen onder druk, vooral groei-aandelen. Beleggers willen wat minder risico’s nemen.”

Volgens ING is het wachten op een reactie van centrale bankiers op de snel stijgende rentes. “Tot die tijd zullen obligatiebeleggers, al dan niet gedwongen, ze proberen te testen. Hopelijk valt de schade, tot de centrale banken in actie komen, mee”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Houd tot die tijd rekening met een volatiele markt.”

Volgens strateeg Sophie Chardon van Lombard Odier zorgen de recente ontwikkelingen voor een rotatie naar banken en oliebedrijven. “Zij zullen profiteren van de stijgende rentes en economische groei”, aldus Chardon.  

De euro/dollar noteerde op 1,2225, waarmee de euro 0,5 procent meer waard werd. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er nog 1,2170 op de borden.  De olieprijzen daalden met 1 procent.

Beleggers hebben vandaag op het macro-economische vlak onder meer oog voor de vrijgave van het definitieve Amerikaanse consumentenvertrouwen in februari. Vanochtend werd al bekend dat de Spaanse en Franse consumentenprijzen in februari zijn gedaald.

Stijgers en dalers

Onder de volledig roodgekleurde hoofdaandelen waren ArcelorMittal en Unibail-Rodamco de grootste dalers met respectievelijk 2,8 en 2,6 procent koersverlies. Galapagos en Adyen verloren tot 2,1 procent.

IMCD won als enige aandeel in de AEX 2,3 procent na cijfers. ING bleek vooral te spreken over de “uitstekende kasstroom”. Enige minpuntje in de cijfers waren volgens ING de ietwat tegenvallende EBITA-marges in Europa en de VS, maar dit werd gecompenseerd door het Verre Oosten.

In de AMX ontsprong Flow Traders de dans, net als Air France-KLM. De flitshandelaar die profiteert van bewegelijkheid op de beurzen noteerde 0,8 procent hoger en de luchtvaarder 3,3 procent. Grootste daler was TKH met 2,2 procent. Basic-Fit daalde 2,0 procent.

In de AScX noteerde Ajax vlak. De Amsterdamse voetbalclub kwalificeerde zich donderdagavond voor een volgende ronde van de UEFA Europa Leaque. Accsys noteerde eveneens vlak, terwijl AMG 5,1 procent inleverde na een koerssprong op donderdag na cijfers.

Het lokaal genoteerde Fastned maakte een koersval van 22,3 procent op 71,80 euro. De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto’s plaatste nieuwe certificaten van aandelen tegen een prijs van 80,00 euro en haalde daarmee 150 miljoen euro op.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.