Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen verdeeld gesloten

Europese beurzen verdeeld gesloten
23 feb 2021 om 18:36

De Europese beurzen zijn dinsdag verdeeld gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 411,32 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,6 procent op 13.864,81 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,2 procent op 5.779,84 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 6.625,94 punten.

Optimisme over het einde van de sociale beperkingen zette reis- en vrijetijdsaandelen dinsdag hoger, terwijl de Europese indices gedurende het grootste deel van de handelsdag vlak of lager noteerden en grondstofprijzen rond meerjarige hoogtepunten noteerden.

De Britse aandelenmarkten haalden dinsdag steun uit de maandag door premier Boris Johnson gepresenteerde plannen om het land geleidelijk te heropenen. De voorlopige datum waarop Johnson van plan is om alle sociale beperkingen op te heffen ligt op 21 juni. Medio april zouden binnenlandse vakanties weer mogelijk kunnen worden.

“De FTSE 100 nam dinsdag [in eerste instantie] het voortouw, gesteund door sterke prestaties van reis- en vrijetijdsaandelen en de grondstoffensector, die op het hoogste niveau in acht jaar noteerde”, zei analist Michael Hewson van CMC Markets.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de Britse werkloosheid in de drie maanden tot en met december uitkwam op 5,1 procent, tegen 5,0 procent een maand eerder.

In de eurozone bleek de inflatie in januari inderdaad 0,9 procent te zijn geweest, volgens definitieve cijfers, die overeenkwamen met de voorlopige cijfers.

De euro/dollar noteerde op 1,2158. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2165 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,2154 op de borden.

Olie noteerde dinsdag tot 0,4 procent lager.

Bedrijfsnieuws

De moedermaatschappij van British Airways, IAG, en Air France-KLM sloten dinsdag respectievelijk 2,3 procent en 2,6 procent hoger. Lufthansa won 2,3 procent. Vliegtuigbouwer Airbus noteerde 3,4 procent hoger en Rolls Royce steeg 1,1 procent.

Ook de hotelsector deed het goed. De Franse horecagigant Accor won 3,0 procent, hoewel InterContinental Hotels Group uiteindelijk 1,2 procent lager sloot.

Europese oliemaatschappijen presteerden ook sterk, vanwege de hoge olieprijs. BP steeg 0,7 procent, Royal Dutch Shell won 0,5 procent en Eni noteerde 0,6 procent hoger.

De mijnbouwsector profiteerde in eerste instantie van de sterke grondstofprijzen, maar zag de winsten in de loop van de handelsdag vervliegen. Rio Tinto verloor 0,4 procent, Anglo American daalde 0,5 procent en BHP Group leverde 0,1 procent in.

HSBC verloor 0,9 procent, nadat de bankgigant over 2020 een 34 procent lagere winst rapporteerde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent lager op 3.853,15 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,7 procent in het rood.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.