Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 23 februari 2021 11:30

Beursblik: focus op overname GrandVision

GrandVision heeft in het vierde kwartaal van 2020 een vergelijkbare omzetgroei gerealiseerd, al zal de aandacht bij de publicatie van de jaarcijfers vooral uitgaan naar uitspraken over de overname van de optiekketen door EssilorLuxottica.

Woensdag komt GrandVision met cijfers over het afgelopen kwartaal en 2020. Uit voorlopige cijfers bleek al dat de vergelijkbare omzet in het vierde kwartaal met 0,8 procent steeg. Over heel 2020 was er evenwel sprake van een omzetkrimp van veertien procent.

GrandVision zag in het derde kwartaal een sterk herstel optreden, waardoor de optiekketen met goed momentum het vierde kwartaal inging. Gedurende het kwartaal nam de negatieve impact van de tweede coronagolf echter steeds verder toe.
 
Tegen constante wisselkoerseffecten bedroeg de omzetgroei in het vierde kwartaal 1,1 procent, zo bleek in januari uit voorlopige cijfers.

Hoewel het sterke EBITA momentum uit voorgaand kwartalen aanhield in het vierde kwartaal, zorgden de nieuwe restricties in steeds meer landen in november en december ervoor dat de EBITA-groei terugliep ten opzichte van een kwartaal eerder. Desondanks groeide de winst harder dan de omzet.

Eind 2020 had de optiekketen een nettoschuldpositie van 539 miljoen euro tegen 753 miljoen euro aan het begin van het jaar. De optiekketen was in januari nog steeds voornemens een dividend voor te stellen over 2019 tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering op 23 april.

Voor heel 2020 voorziet GrandVision een aangepaste EBITA-marge van circa 7,5 procent. Vanwege de huidige onzekerheden gerelateerd aan de coronacrisis, gaf GrandVision in januari geen outlook af voor 2021. Wel zei topman Stephen Borchert toen te verwachten dat de disrupties als gevolg van de tweede besmettingsgolf minstens tot in het eerste kwartaal van 2021 voelbaar blijven.

Overname

De aandacht zal woensdag ook uitgaan naar de laatste ontwikkelingen rond de overname van GrandVision. EssilorLuxottica bracht in 2019 een bod uit op GrandVision, maar na de start van de coronapandemie ontstond er een conflict over de overnameprijs die in de rechtzaal wordt uitgevochten. Volgens advocaat Jeroen Kortmann van Stibbe namens EssilorLuxottica hangt de miljardenovername aan een zijden draadje, zo tekende Het Financieele Dagblad maandag op. CEO Borchert en verkopend grootaandeelhouder HAL ontweken vragen van de krant of het nog goed komt tussen beide partijen.

De Europese Commissie beoordeelt momenteel de concessies die EssilorLuxottica wil doen om de noodzakelijke goedkeuring te krijgen voor de overname. Persbureau Reuters meldde op basis van een bron dat Essilor bereid is om optiekwinkels in drie landen te verkopen. Uiterlijk op 12 april meldt de Commissie of het akkoord is met de geboden concessies.

Het aandeel GrandVision koerste dinsdagochtend licht lager op 25,55 euro. 

De Aandeelhouder TV

maart 6, 2021

Zijn de inflatiezorgen van beleggers terecht?

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

maart 5, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie

maart 5, 2021

AEX week 9 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
06 mrt 07:08 Jordy Beuving

Uitgelicht: Tech-aandeel AMS AG

05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak