Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 22 februari 2021 06:57

Europese beurzen openen lager

De Europese beurzen gaan maandag een rode opening tegemoet.

IG voorziet een openingsverlies van 53 punten voor de Duitse DAX, een min van 27 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 52 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag positief het weekend ingegaan. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets verdwenen de zorgen over de oplopende Amerikaanse rentes en tegenvallende werkloosheidscijfers in de VS even naar de achtergrond. "Maar die kwesties zijn niet opgelost", waarschuwde Madden.

Hij sluit niet uit dat het vooral koopjesjagers zijn geweest die de markten in Europa vrijdag hoger zetten.

Op macro-economisch vlak was er onder meer aandacht voor inkoopdata uit de eurozone. Die toonden een gemengd beeld maar de samengestelde index voor de industrie en dienstensector in de muntunie liet in februari per saldo wel een kleine verbetering zien.

Vooral de industrie in de eurozone deed het goed. Madden van CMC wees op de flinke stijging van de inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie, die met 60,6 op het hoogste niveau in drie jaar uitkwam.

Britse inkoopdata waren ook beter dan in januari. Zo kromp de dienstensector in het Verenigd Koninkrijk in februari een stuk minder hard.
 
Bedrijfsnieuws

Renault is niet van plan een dividend uit te keren over 2020, nadat het afgelopen jaar een flink verlies in de boeken zette. In 2020 boekte Renault een nettoverlies van 8,0 miljard euro tegen een kleiner verlies van 141 miljoen euro in 2019. Dit viel onder meer toe te schrijven aan een negatieve bijdrage van bijna 5 miljard euro door partner Nissan Motor. Het aandeel daalde 4,4 procent.

Danone heeft in 2020 in lijn met de aangepaste verwachtingen gepresteerd. Voor 2021 verwacht Danone een moeilijk eerste kwartaal, terwijl de groei in het tweede kwartaal zou moeten terugkeren. In de tweede jaarhelft zal Danone naar verwachting weer winstgevende groei boeken. De terugkerende operationele marge zal volgens Danone in 2021 in lijn zijn met die in 2020. Het aandeel Danone eindigde 2,2 procent hoger.

Allianz heeft in het vierde kwartaal van 2020 een hogere operationele winst geboekt, waaraan alle segmenten bijdroegen. Allianz wil een dividend uitkeren van 9,60 euro per aandeel over 2020, hetgeen vergelijkbaar is met het dividend over 2019. Voor 2021 mikt Allianz op een operationele winst van 12 miljard euro, met een speling van 1 miljard euro naar boven of beneden. Over heel 2020 kwam de operationele winst uit op 10,75 miljard euro. Het aandeel steeg 0,3 procent.

Euro STOXX 50          3.713,46 (+0,9%)
STOXX Europe 600         414,88 (+0,5%)
DAX                   13.993,23 (+0,8%)
CAC 40                 5.773,55 (+0,8%)
FTSE 100               6.624,02 (+0,1%)
SMI                   10.704,75 (-0,1%)
AEX                      678,48 (+0,8%)
BEL 20                 3.837,49 (+1,6%)
FTSE MIB              23.136,31 (+0,9%)
IBEX 35                8.151,60 (+1,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag in het rood.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag dicht bij huis gebleven.

Beleggers zien momenteel een aantal redenen om voorzichtig te blijven, variërend van de hoge waarderingen op de aandelenmarkten tot het tempo van het herstel van de wereldeconomie.

"Beleggers nemen even een pauze", zei strateeg Arthur van Slooten van Société Générale. "We denken dat er meer opwaarts potentieel is."

In Washington verdedigde de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen de omvang van het coronasteunpakket van president Joe Biden van 1,9 biljoen dollar. Zij zei donderdag in een interview met CNBC dat ze hoopt dat het pakket in de komende weken zal worden goedgekeurd. Volgens de laatste berichten zal het Huis van Afgevaardigden volgende week stemmen over het plan. De Senaat volgt voor 14 maart, wanneer de aanvullende bijstand voor werklozen afloopt.

Op macro-economisch vlak bleken de aanstaande woningverkopen in januari harder gestegen dan verwacht. Verder steeg de samengestelde inkoopmanagersindex voor de industrie en dienstensector in de VS van 58,7 in januari naar 58,8 in februari.

De olieprijs daalde verder. Op een settlement van 59,24 dollar werd een vat West Texas Intermediate vrijdag 2,1 procent goedkoper.

Analist Robert Yawger van Mizuho Securities verwacht dat de WTI-olieprijs na de recente rally wat zal terugzakken en consolideren tussen de 55 tot 57 dollar.

Bitcoin steeg vrijdag ruim 6 procent en noteerde boven de 55.000 dollar, nadat Tesla-topman Elon Musk zich opnieuw positief uitliet over de cryptomunt. Daarbij heeft de munt nu een totale marktwaarde van ruim 1 biljoen dollar.

Bedrijfsnieuws

Dropbox daalde 3,8 procent. Het Amerikaanse cloudopslagbedrijf heeft in het vierde kwartaal voor het eerst meer dan een half miljard dollar aan omzet behaald. Onder de streep resteerde echter een verlies van bijna 346 miljoen dollar.

Applied Materials won 5,3 procent. De toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie heeft in het afgelopen kwartaal boven verwachting gepresteerd. Voor het lopende kwartaal rekent Applied Materials op een aangepaste winst van 1,44 tot 1,56 dollar per aandeel. De omzet moet uitkomen tussen 5,19 miljard en 5,59 miljard dollar. Daarmee ligt de outlook flink hoger dan analisten hadden voorzien.

Deere steeg 9,6 procent, nadat de Amerikaanse fabrikant van landbouwmachines het afgelopen kwartaal beter presteerde dan verwacht. Deere boekte een winst van 3,87 dollar per aandeel, terwijl de markt rekende op 2,16 dollar per aandeel. De omzet steeg van 7,73 miljard dollar maar 9,11 miljard dollar, terwijl de markt rekende op 7,21 miljard dollar. Ook verhoogde Deere de outlook voor de jaaromzet.

Apple steeg 0,1 procent, nadat Jefferies op basis van data over smartphoneverzendingen meldde dat de iPhone in China in januari waarschijnlijk marktaandeel heeft gewonnen ten opzichte van Chinese merken.

IBM onderzoekt een mogelijke verkoop van Watson Health, meldden personen bekend met de situatie, terwijl de nieuwe CEO stappen neemt om het bedrijf te stroomlijnen en competitiever te maken in cloud computing. Het aandeel daalde 1,5 procent.

Facebook verloor 2,9 procent. Een Amerikaanse toezichthouder oordeelde donderdag dat de socialmediagigant weliswaar stappen heeft ondernomen om te voorkomen dat het ongeautoriseerde gegevens van klanten verzamelt, maar er niet in is geslaagd om het delen van deze gevoelige informatie te voorkomen.

Uber heeft van de Britse rechter het deksel op de neus gekregen ten aanzien van de juridische status van zijn bezorgers. De chauffeurs van Uber zijn geen zelfstandigen, maar moeten worden beschouwd als werknemers, oordeelde het Britse Hooggerechtshof vrijdag. Dat betekent dat zij voortaan het minimumloon moeten verdienen en recht op vakantie hebben. Het aandeel daalde 1,0 procent.

Roku steeg 3,2 procent. De streamingdienst boekte het afgelopen kwartaal een 58 procent hogere omzet. Roku profiteerde van het feit dat klanten meer zochten naar online entertainment, terwijl ze thuis zaten vanwege de corona-uitbraak.

S&P 500 index               3.906,71 (-0,2%)
Dow Jones index            31.494,32 (vlak)
Nasdaq Composite           13.874,46 (+0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld, maar in het algemeen zonder grote uitslagen.

Nikkei 225             30.258,46 (+0,8%)
Shanghai Composite     3.692,48 (-0,1%)
Hang Seng             30.605,53 (-0,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,2119. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,2119.

USD/JPY Yen   105,64
EUR/USD Euro  1,2119
EUR/JPY Yen   128,03

MACRO-AGENDA:
08:00 Bestaande koopwoningen - Januari (NL)
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Februari (Dld)
14:30 Chicago activiteitsindex - Januari (VS)
15:00 Ondernemersvertrouwen - Februari (Bel)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

De Aandeelhouder TV

maart 2, 2021

AEX 2 maart 21 – Nico Bakker – Daily charts BNP Paribas Markets

maart 2, 2021

Herstel euro in verschiet

maart 2, 2021

InsingerGilissen verhoogt koersdoel ASMI na goede cijfers

maart 2, 2021

Heineken geeft duur rondje | 2 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:19

  TA van Edward Loef – Speculatief vuurwerk

 • 08:09

  China waarschuwt voor Amerikaanse en Europese asset bubbel – Europa start rood

 • 17:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq future oogt kwetsbaar

 • 12:49

  Gevaar voor AEX-index nog niet geweken en UBER verliest kracht

 • 11:57

  Beursgang Coinbase: Cryptobeurs mogelijk ruim $100 miljard waard

 • 08:17

  optimisme rond de luchtvaartaandelen en olieprijs van $100 wordt aannemelijk

 • 17:30

  TA van Edward Loef – Drie aandelen, erop of eronder?

 • 08:16

  Rentestijging zorgt voor paniek op aandelenmarkten

 • 17:34

  TA van Edward Loef – Even twitteren… Koersdoel bereikt

Masterclasses

 • 04 maart

  De Beleggingstips van Nico Inberg

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
02 mrt 16:56 Redactie

De Beleggingstips van Nico Inberg

02 mrt 16:40 Nico Inberg

PostNL: Dividendkoningin

02 mrt 09:34 Bas Heijink

TA AEX: Dubbele ‘evening star’