Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen lager rond middaguur

Europese beurzen lager rond middaguur
22 feb 2021 om 12:24

De aandelenmarkten in Europa noteerden maandag rond het middaguur lager. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,7 procent tot 411,97 punten, de Duitse DAX leverde 0,6 procent in bij een stand van 13.908,57 punten, de Franse CAC 40 verloor ook 0,6 procent op 5.738,82 punten en de Britse FTSE ging 0,6 procent lager en noteerde op 6.584,73 punten.

Beleggers maken zich zorgen over de oplopende rentes en laten daarom aandelen met hoge waarderingen, zoals in de techsector, en obligaties links liggen. Grondstoffen zijn wel in trek. De WTI-olieprijs steeg maandag 0,7 procent naar 59,70 dollar en de goudprijs ging 1 procent hoger en noteerde op bijna 1.795 dollar per troy ounce.

De koperprijs bereikte vrijdag de hoogste stand in ruim negen jaar en noteerde maandag ook weer licht hoger.

“Een van de (vele) actuele verhalen in de financiële markten op dit moment is de forse stijging van de grondstofprijzen, waarbij koper, tin, zink, lood en nikkel allemaal fors omhoog gaan vanwege de hoop op mondiaal economisch herstel en uitdagingen voor het aanbod”, zeiden strategen van ING. “Dit gebeurt op een moment dat beleggers zich beseffen dat de Federal Reserve de inflatie echt wil laten oplopen en dat obligaties echt geen activa zijn om momenteel in bezit te hebben.”

Volgens ING is de grootste uitdaging daarbij of de verkoopgolf op de obligatiemarkten op een ordentelijke manier gebeurt, zodat reflatoire activa zoals aandelen, verder kunnen stijgen.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg maandag 2 procent naar 1,37 procent en de Duitse variant noteerde stabiel op -0,31 procent.

Op macro-economisch vlak was er maandagochtend aandacht voor de Ifo index die het Duitse ondernemersklimaat weergeeft. In februari was sprake van een onverwachte verbetering. De samengestelde index voor de industrie en de handel steeg van 90,3 in januari naar 92,4 deze maand. Er was door economen vooraf gerekend op een stand van 90,1. Ook de deelindexen voor de huidige situatie en de toekomstige ontwikkeling verbeterden.

Toch moeten de onverwacht positieve Ifo data volgens Carsten Brzeski van ING met een korrel zout worden genomen. Ze tonen volgens de econoom vooral dat Duitse ondernemers de financiële markten volgen en door de negatieve korte termijn effecten van lockdowns en een trage vaccinatieuitrol heen weten te kijken.

De euro/dollar noteerde rond het middaguur op 1,2130.

Bedrijfsnieuws

Grondstofaandelen als BHP en Glencore noteerden maandag tot 1,0 procent hoger.

Techaandelen stonden juist onder druk. STMicroelectronics verloor 1,4 procent in Parijs en ASML daalde 2,2 procent in Amsterdam. Infineon leverde in Frankfurt 1,1 procent in.

Aandelen die profiteerden van lockdownmaatregelen, zoals maaltijdbezorgers Just Eat Takeaway en Delivery Hero, leverden maandag 3 tot 4 procent in, nu een aantal landen met lichte versoepelingen komen.

Futures

Rond lunchtijd noteerden de Amerikaanse futures lager. De S&P 500 lijkt af te koersen op een openingsverlies van 0,7 procent.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag dicht bij huis gebleven. De S&P 500 daalde 0,2 procent bij een slot van 3.906,71 punten, de Dow Jones index eindigde vrijwel vlak op 31.494,32 punten en de Nasdaq ging 0,1 procent hoger bij een slotstand van 13.874,46 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.