Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 22 februari 2021 18:57

Europese beurzen lager gesloten

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag lager gesloten, hoewel er gedurende de tweede helft van de handelsdag wel sprake was van gedeeltelijk herstel. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 413,06 punten, de Duitse DAX leverde 0,3 procent in bij een stand van 13.950,04 punten, de Franse CAC 40 verloor 0,1 procent op 5.767,44 punten en de Britse FTSE ging 0,2 procent lager en sloot op 6.612,24 punten.

"De Europese beurzen zijn de week teleurstellend van start gegaan, door toegenomen zorgen over de stijgende rentes en wat deze ontwikkeling ons vertelt over de economische outlook", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Dit leidde vandaag tot winstnemingen, vooral in de Verenigde Staten, waar de beurzen afstevenen op het vijfde dagverlies op rij", aldus Hewson.

"Het optimisme over een heropening van de economie drukt vooral op aandelen die goed presteerden dankzij de pandemie", aldus Hewson, wijzend op verliezen voor Just Eat Takeaway.com, Ocado en techaandelen als Sage Group en Avast.

Aandelen gerelateerd aan de reissector lagen er maandag juist goed bij met winsten voor onder meer easyJet, Ryanair en Tui.

Hewson zag wel dat de verliezen op de Britse beurzen gedurende de dag wat afnamen, nadat premier Boris Johnson de route uit een lockdown uitstippelde. Bovendien hebben olie-aandelen een vrij zware weging in de FTSE 100 en die hielpen volgens Hewson eveneens de verliezen beperkt te houden. Veel olie-aandelen vonden de weg omhoog, geholpen door veerkrachtige olieprijzen. De prijzen voor een vat West Texas Intermediate liggen weer boven de 60 dollar per vat, terwijl de Brent-prijzen vooralsnog de hoogste dagwinst laten zien sinds januari vorig jaar, zo merkte Hewson op. Zowel BP als Royal Dutch Shell stegen maandag flink.
 
De koperprijs bereikte vrijdag de hoogste stand in ruim negen jaar en noteerde maandag ook weer licht hoger.

"Een van de (vele) actuele verhalen in de financiële markten op dit moment is de forse stijging van de grondstofprijzen, waarbij koper, tin, zink, lood en nikkel allemaal fors omhoog gaan vanwege de hoop op mondiaal economisch herstel en uitdagingen voor het aanbod", zeiden strategen van ING. "Dit gebeurt op een moment dat beleggers zich beseffen dat de Federal Reserve de inflatie echt wil laten oplopen en dat obligaties echt geen activa zijn om momenteel in bezit te hebben."

Volgens ING is de grootste uitdaging daarbij of de verkoopgolf op de obligatiemarkten op een ordentelijke manier gebeurt, zodat reflatoire activa zoals aandelen, verder kunnen stijgen.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg maandag 2 procent naar 1,37 procent en de Duitse variant noteerde stabiel op -0,31 procent.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de Ifo index die het Duitse ondernemersklimaat weergeeft. In februari was sprake van een onverwachte verbetering. De samengestelde index voor de industrie en de handel steeg van 90,3 in januari naar 92,4 deze maand. Er was door economen vooraf gerekend op een stand van 90,1. Ook de deelindexen voor de huidige situatie en de toekomstige ontwikkeling verbeterden.

Toch moeten de onverwacht positieve Ifo data volgens Carsten Brzeski van ING met een korrel zout worden genomen. Ze tonen volgens de econoom vooral dat Duitse ondernemers de financiële markten volgen en door de negatieve korte termijn effecten van lockdowns en een trage vaccinatieuitrol heen weten te kijken.

De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de Europese beurzen op 1,2149.

Bedrijfsnieuws

Grondstofaandelen als BHP en Glencore sloten maandag tot 1,5 procent hoger.

Techaandelen stonden juist onder druk. STMicroelectronics verloor ruim 2 procent in Parijs, net als ASML in Amsterdam. Infineon leverde in Frankfurt meer dan een procent in.

Maaltijdbezorgers Just Eat Takeaway en Delivery Hero, leverden maandag ruim 4 tot bijna 7 procent in, nu een aantal landen met lichte versoepelingen komen.

Tussenstand Wall Street

Rond het Europese slot noteerden de Amerikaanse indexen overwegend lager. Alleen de Dow Jones index wist iets te stijgen.

De Aandeelhouder TV

maart 2, 2021

AEX 2 maart 21 – Nico Bakker – Daily charts BNP Paribas Markets

maart 2, 2021

Herstel euro in verschiet

maart 2, 2021

InsingerGilissen verhoogt koersdoel ASMI na goede cijfers

maart 2, 2021

Heineken geeft duur rondje | 2 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:19

  TA van Edward Loef – Speculatief vuurwerk

 • 08:09

  China waarschuwt voor Amerikaanse en Europese asset bubbel – Europa start rood

 • 17:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq future oogt kwetsbaar

 • 12:49

  Gevaar voor AEX-index nog niet geweken en UBER verliest kracht

 • 11:57

  Beursgang Coinbase: Cryptobeurs mogelijk ruim $100 miljard waard

 • 08:17

  optimisme rond de luchtvaartaandelen en olieprijs van $100 wordt aannemelijk

 • 17:30

  TA van Edward Loef – Drie aandelen, erop of eronder?

 • 08:16

  Rentestijging zorgt voor paniek op aandelenmarkten

 • 17:34

  TA van Edward Loef – Even twitteren… Koersdoel bereikt

Masterclasses

 • 04 maart

  De Beleggingstips van Nico Inberg

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
02 mrt 16:56 Redactie

De Beleggingstips van Nico Inberg

02 mrt 16:40 Nico Inberg

PostNL: Dividendkoningin

02 mrt 09:34 Bas Heijink

TA AEX: Dubbele ‘evening star’