Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Weer drukke week op Beursplein 5

Weer drukke week op Beursplein 5
21 feb 2021 om 17:40

Beleggers staan aan het begin van een drukke beursweek. De macro-economische agenda is stevig, met onder andere inflatiecijfers, het consumentenvertrouwen en groeidata. De bedrijfsagenda in Nederland is ook goed gevuld, maar lijkt daarmee wel over zijn hoogtepunt heen.

Verder zal de markt blijven letten op de ontwikkeling van de Amerikaanse rente, die de voorbije weken aan een stevige opmars bezig is. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert inmiddels op 1,34.

“Nu de verwachtingen van sterk herstel en inflatie toenemen, begint de rente te stijgen. In Europa lijkt hogere inflatie toch vooral tijdelijk te zijn, in de VS zou het eerder een cyclisch thema kunnen worden”, meent econoom Bert Colijn van ING.

Voor de VS wees Colijn op de detailhandelsverkopen die afgelopen week bekend werden gemaakt, en die lijken al te wijzen op een scenario van een zeer snel herstel met oplopende inflatie.

In januari heropende de Amerikaanse economie weer wat en werd de overheidssteun van 600 dollar per persoon overgemaakt. “Prompt stegen de winkelverkopen met 5,3 procent tot het hoogste niveau ooit gemeten. Ook de industriële productie steeg sterker dan verwacht in januari met 0,9 procent groei ten opzichte van december.”

“Als de groei nu al sterk is, terwijl het vaccineren nog lang niet is voltooid en Biden nog een historisch groot stimuleringsplan wil doorvoeren, dringt de vraag zich steeds meer aan of de inflatie niet flink gaat stijgen”, aldus Colijn. Vooralsnog lijkt de Federal Reserve niet in te willen grijpen, zo bleek uit de notulen van hun laatste vergadering, alud de econoom van ING.

Maandag opent B&S de boeken. B&S heeft volgens analisten in 2020 waarschijnlijk een lagere omzet en winst geboekt, vanwege de coronacrisis. 

Dinsdag is de agenda leeg, maar woensdag belooft een stuk drukker te worden, dan openen Aedifica, Wolters Kluwer, Aalberts en AMG de boeken. Donderdag is het wachten op Van Lanschot Kempen en ASMI en vrijdag sluiten we de week af met GrandVision, IMCD en Neways.

In de VS is het cijferseizoen voor een belangrijk deel al achter de rug. Bekende internationale namen komende week zijn Peugeot en Nivida op woensdag, Bayer en BASF op donderdag, wanneer ’s avonds Nikola en Beyond Meat de boeken openen. Vrijdag is de beurt aan Deutsche Telekom.

Macro-economisch let de markt komende week op een inflatiecijfer uit de eurozone op dinsdag, net als het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Halverwege de week kijkt de markt naar de economische groei in Duitsland en donderdag volgt er een hele rits aan landen met cijfers over het consumentenvertrouwen. Ook zijn er dan uit de VS de wekelijkse steunaanvragen, de orders voor duurzame goederen en een groeicijfer.

Vrijdag is er dan weer een Amerikaans vertrouwenscijfer en let de markt op de inkomens en uitgaven van Joe Sixpack.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Marel hf

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.