Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: markt let op de lange rente

Valuta: markt let op de lange rente
19 feb 2021 om 11:14

De euro heeft ten opzichte van de dollar een stijging doorgemaakt die is ingegeven door een sneller oplopende lange rente in Duitsland dan in de Verenigde Staten. In Amerika liep de rente al wat langer op.

“Die trend zie je ook terug in de prijzen voor edelmetalen, daar die nooit erg gecharmeerd zijn van oplopende rentestanden”, aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News.

Boele gaf aan dat de Duitse en Britse rentes deze week 8 basispunten opliepen en de Amerikaanse 5 basispunten steeg.

“Dat verklaart voor een deel ook de stijging van het Britse pond, ofschoon een koers van tegen de 1,40 dollar naar ons idee in het licht van de bredere economische omstandigheden niet gerechtvaardigd lijkt”, aldus Boele.

Boele adviseerde vrijdag om de komende tijd vooral de rendementen op lange schulden van de Verenigde Staten en Duitsland in het oog te houden, omdat deze iets zeggen over de inflatieverwachtingen. “Op het moment dat de markt gaat inprijzen dat de Federal Reserve eerder dan verwacht de rente gaat verhogen, zal de Fed in zijn communicatie deze verwachting moeten temperen. Wij gaan er van uit dat de Fed de rente dit jaar niet verhoogt”, aldus Boele.

De samengestelde inkoopmanagersindex van Japan kwam voor februari in een voorlopige meting iets hoger uit en duidde met een index van 47,6 op minder krimp dan in januari. De consumentenprijzen van Japan in januari kwamen op jaarbasis nog altijd lager uit, maar op maandbasis was er sprake van een stijging met 0,5 procent.

In Duitsland stegen de producentenprijzen in de afgelopen maand op jaarbasis weer, net als over december, toen er een einde kwam aan 10 maanden van dalingen.

In het Verenigd Koninkrijk werd door de detailhandel in januari op maandbasis 8,2 procent minder verkocht, terwijl ten opzichte van een jaar eerder de verkopen met 5,2 procent afnamen. Deze cijfers waren slechter dan verwacht.

Ook uit het eurogebied kwamen vrijdag diverse eerste indicaties voor de trends in de industrie en in de dienstensectoren. De Britten lieten een enorme verbetering zien. De eurozone zag de activiteit in de industrie aantrekken naar het hoogste niveau in 3 jaar tijd.

In de Verenigde Staten volgen vandaag tevens enkele voorlopige inkoopdata, naast de verkopen van bestaande woningen in januari.

Sprekers zijn vandaag Gertjan Vlieghe van de Bank of England en de voorzitter van de Federal Reserve van Richmond Thomas Barkin.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vandaag een gesprek over veiligheid in het kader van een conferentie daarover in München, waar ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan deelneemt.

De euro noteerde vrijdag 0,3 procent hoger op 1,2133 dollar. De Europese munt noteerde 0,2 procent hoger op 0,8674 Britse pond. Het Britse pond won vrijdag 0,1 procent en noteerde op 1,3990 dollar. De dollar noteerde 0,5 procent lager op 6,4533 Chinese yuan. De dollar daalde vandaag 0,3 procent en noteerde daarmee op 105,3940 yen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.