Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: bouwers blinken uit

Uitgelicht: bouwers blinken uit
19 feb 2021 om 19:15

De bouwers BAM Groep en Heijmans waren afgelopen week de uitblinkers op het Damrak. Het aandeel BAM boekte een weekwinst van bijna 13 procent en Heijmans werd zelfs 21 procent duurder.

Beide bouwbedrijven openden recent de boeken.

Heijmans zag de omzet en de winst in 2020 stijgen, ondanks de coronacrisis en de stikstofproblematiek. Heijmans boekte in 2020 een omzetstijging van 1,6 naar 1,75 miljard euro en een onderliggende EBITDA van 85 miljoen euro, in vergelijking met 78 miljoen euro in 2019. Onder de streep resteerde een nettowinst van 40 miljoen euro, tegenover 30 miljoen euro in het voorafgaande jaar. De nettowinst profiteerde onder meer van een lage belastingdruk, die nagenoeg nihil was.

“Heijmans blijft goed presteren”, aldus Degroof Petercam. Ook wees de bank op het selectieve aannemingsbeleid van de bouwer. Heijmans accepteert een daling van het orderboek, omdat het projecten met te grote risico’s wil ontlopen, aldus Degroof.

BAM behaalde een omzet van 6,8 miljard euro, wat in 2019 nog 7,2 miljard euro was. Het gecorrigeerde resultaat voor belastingen bedroeg na 12 maanden 34,3 miljoen euro. De tweede jaarhelft was goed voor een plus van 167,9 miljoen euro, na een verlies van 133,6 miljoen euro in de eerste zes maanden.

Vooruitzichten

“Met de immer nog voortdurende stikstofproblematiek en de coronacrisis is er weliswaar wat meer onzekerheid opgetreden rondom bestedingspatronen van opdrachtgevers, maar desondanks blijven de vooruitzichten in onze sectoren goed”, waarschuwde Heijmans bij de cijfers.

De bouwer verwacht dat de omzet in 2021 licht lager zal uitvallen dan in 2020. De winst zal naar verwachting op peil blijven en ten minste het niveau van 2020 evenaren.

BAM zei tekenen van marktherstel te zien, maar merkte ook op dat dit per land en per segment verschilt. En de onzekerheid houdt aan, aldus de bouwer, die dan ook geen concrete outlook afgaf.

Strategie

Naast de cijfers kwam BAM onder leiding van nieuwbakken CEO Ruud Joosten ook met een nieuwe strategie. Die strategie voor 2021 tot en met 2023 zal volgens BAM leiden tot “een kleiner maar winstgevend en voorspelbaar bedrijf en zal tegelijkertijd een duurzaam platform creëren voor toekomstige groei”.

Op de middellange termijn mikt BAM op een marge gecorrigeerde EBITDA van circa 5 procent. De opbrengsten zullen dalen tot circa 5,5 miljard euro. Het rendement op het werkzaam vermogen, de zogeheten ROCE, moet op meer dan 10 procent liggen en het handelswerkkapitaal-efficiëntie moet juist kleiner zijn dan 10 procent negatief.

BAM wil in de toekomst 30 tot 50 procent van het nettoresultaat uitkeren in de vorm van dividend, maar passeerde het dividend over 2020, wat immers verlieslatend was. 

Heijmans betaalt over 2020 0,73 euro per aandeel uit, een pay out van 40 procent. Dit dividend van Heijmans noemde ING een “grote meevaller”. Het bedrag is veel hoger dan verwacht en tevens een sterk signaal van het management.

Ook meldde BAM geen omvangrijke en risicovolle projecten in portefeuille meer te nemen, door de omvang van projecten met een vaste aanneemsom en één aanbestedingsfase in Bouw en Vastgoed en in Infra te beperken tot 150 miljoen euro.

Feitelijk volgt BAM daarmee de weg die Heijmans eerder al uitstippelde, namelijk kleiner en selectiever. “Waar de markt al vier jaar op wacht, wordt eindelijk geïmplementeerd”, aldus zakenbank Kempen, dat in aanloop naar de cijfers een koopadvies afgaf voor BAM.

De koers van Heijmans is al flink opgelopen, naar 14 euro, dus wie niet risico-avers is en wil beleggen in de bouwsector, kan volgens ABN AMRO Oddo wellicht het beste kiezen voor BAM.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • FR40
    * *
  • PORT20
    * *
  • Randstad
    * *
  • Solvay
    * *
  • Stellantis
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.