Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: beperkte impact coronacrisis op ASR en NN

Uitgelicht: beperkte impact coronacrisis op ASR en NN
19 feb 2021 om 20:15

De aandelen ASR Nederland en NN Group vonden afgelopen week de weg omhoog op de Amsterdamse beurs, nadat de gevolgen van de coronacrisis relatief beperkt bleven voor de verzekeraars. ASR sloot vrijdag op 33,99 euro, waardoor er op weekbasis een winst restte van ruim 2 procent. NN sloot vrijdag op 36,67 euro, goed voor een weekwinst van bijna 3 procent.

Daarmee leken de verzekeraars te profiteren van de aantrekkende rentes, vooral in de Verenigde Staten. De reacties op de kwartaalcijfers van ASR en NN waren gemengder. 

Beperkte impact coronacrisis  

NN zag in de tweede helft van 2020 een beperkte corona-impact van circa 23 miljoen euro op het operationele resultaat, wat minder was dan de 30 miljoen euro die al in het eerste halfjaar werd genomen. NN rekende zelf op 100 miljoen euro voor het hele jaar. Mede hierdoor overtrof het operationele resultaat de verwachtingen van analisten ruimschoots. ASR boekte een jaarresultaat van 963 miljoen euro, waar werd gerekend op 815 miljoen euro.  

ASR sprak van een neutrale impact van de coronacrisis. Het operationele resultaat van ASR steeg van 858 miljoen naar op 885 miljoen euro. Analisten mikten vooraf in doorsnee op een kleine daling tot 848 miljoen euro.

Al met al had ASR een “best wel sterk jaar”, zei chief financial officer Annemiek van Melick in een toelichting tegen ABM Financial News. Ze wees erop dat het onderliggende resultaat in alle segmenten verbeterde.

Outlook

Toch blijven de verzekeraars terughoudend in hun visie over het nieuwe jaar. ASR zei hierover dat de risico’s van de coronacrisis vooral liggen bij de groeivooruitzichten en niet zozeer bij de hogere claims.  

KBC Securities zag aanleiding om NN Group van de kooplijst te halen. Vooral de tegenvallende kasstroom bleek hiervoor een reden, door de lagere rente en een eenmalige impact van een beëindigd herverzekeringscontract bij de schadeverzekeringen. De kapitaalaanwas kwam uit op 993 miljoen in 2020, tegen 1,35 miljard euro in 2019. 

De kapitaalaanwas van ASR bleef juist nagenoeg op peil, op 500 miljoen euro. Een forse aanslag op de kapitaalaanwas was wel de 180 miljoen euro hogere UFR-drag, de negatieve impact van het feit dat de daadwerkelijke rente lager is dan de rente waarmee de verplichtingen mag worden berekend. Dit wist ASR volgens Van Melick deels te compenseren door hogere inkomsten uit meer risicovolle beleggingen.

Solvabiliteitsratio

Analist Niels Koerts van IEX merkte wel op dat de solvabiliteitsratio van ASR eind december met 199 procent wel lager ligt dan de ratio van NN van 210 procent. “Dit heeft een reden”, aldus Koerts. “ASR gebruikt namelijk het standaardmodel van De Nederlandse Bank, waar Aegon en NN Group een intern model hanteren. Als ASR ervoor kiest om ook een eigen model te gebruiken, kan het de solvabiliteit beter inschatten, wat naar alle waarschijnlijkheid leidt tot een hogere Solvency II-ratio”, aldus Koerts.

Door de hogere solvabiliteitsratio kan NN Groep het zich volgens Koerts permitteren om iets ruimhartiger te zijn in de richting van zijn aandeelhouders van ASR.

Dividend

ASR stelt een dividend voor over 2020 van 2,04 euro per aandeel, waarvan 1,28 euro als slotdividend. ASR start daarnaast een aandeleninkoop van 75 miljoen euro op 19 februari, af te ronden voor 19 mei 2021. 

NN stelde een bijna 8 procent hoger dividend voor van 2,33 euro per aandeel. Ook gaat NN weer voor 250 miljoen euro aandelen inkopen. 

De dividendvoorstellen van beide verzekeraars waren volgens analisten conform verwachting.

Oplopende rentes

Verder speelden de aantrekkende rentes de aandelen van de twee verzekeraars afgelopen week vermoedelijk in de kaart. Vooral de Amerikaanse tienjaarsrente steeg recentelijk flink. Van Melick zei hierover tegen ABM Financial News dat dit een positieve impact heeft. In het algemeen zou een stijging van de rente met 100 basispunten de solvabiliteit van ASR laten stijgen met 12 procentpunt.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.