Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rode cijfers Galapagos in rampjaar

Rode cijfers Galapagos in rampjaar
18 feb 2021 om 22:28

De cashburn van Galapagos was in 2020 in lijn met de eigen verwachting, terwijl de kaspositie daalde en onder de streep een verlies resteerde. Dit bleek donderdag nabeurs uit de resultaten van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf.

“We slaan de bladzijde om na een bewogen 2020”, aldus CEO Onno van de Stolpe.

2020 was een rampjaar voor het Belgisch-Nederlandse bedrijf vanwege het mislukken van de lancering van filgotinib als reumamiddel in de Verenigde Staten en het stopzetten van een studie met een potentieel artrosemiddel. Vorige week werd bekend dat Galapagos en samenwerkingspartner Gilead Sciences ook stoppen met de onderzoeksstudies van ziritaxestat tegen longfibrose.

Positief was dat filgotinib onder de merknaam Jyseleca werd goedgekeurd als reumamiddel in Europa en Japan.

“Volgend op de positieve fase 3-resultaten bij colitis ulcerosa, kijken we er bovendien naar uit in 2021 mogelijk een tweede indicatie in Europa toe te kunnen voegen”, aldus Van de Stolpe.

De kaspositie stond ultimo september op ruim 5,3 miljard euro en was eind december gedaald tot 5,2 miljard euro. Eind 2019 stond de kaspositie op bijna 5,8 miljard euro.

Galapagos rekende voor 2020 op een cashburn van 490 miljoen tot 520 miljoen euro. De cashburn kwam uit op 517 miljoen euro. Daarbij stegen de R&D-kosten van 420 miljoen naar bijna 524 miljoen euro.

De omzet van Galapagos, in 2019 nog gespekt door de samenwerkingsdeal met Gilead, daalde van bijna 886 miljoen tot iets meer dan 530 miljoen euro. 

Het operationeel resultaat, in 2019 nog bijna 369 miljoen euro positief, kwam in 2020 uit op 178,6 miljoen euro negatief. Onder de streep resteerde een verlies van 311 miljoen euro waar een jaar eerder nog een winst van bijna 149 miljoen euro werd behaald.

Het verlies per aandeel kwam uit op 4,69 euro, waar de marktconsensus lag op een verlies van 3,88 euro per aandeel.

Outlook

Voor 2021 spreekt Galapagos nog geen verwachte cashburn uit.

“Volgend op de zeer recente stopzetting van de studies met ziritaxestat, zullen wij onze plannen voor 2021 herbekijken en zullen we hierna de verwachte cash burn voor 2021 toelichten”, aldus CFO Bart Filius.

Verder is het vooral wachten op de uitkomst van de MANTA-veiligheidsstudies. Die zullen volgens Galapagos “de toekomst van Jyseleca in inflammatoire darmziektes (IBD) in de VS bepalen.”

Als reumamiddel kreeg Jyseleca onlangs in het Verenigd Koninkrijk een positieve aanbeveling.

“We verwachten dit jaar terugbetalingsbeslissingen voor Jyseleca in RA in de belangrijkste Europese markten, terwijl we tegen het einde van het jaar de overgang naar een volledig Europese commerciële organisatie afronden”, aldus Galapagos. 

Ook kijkt de markt uit naar nieuwe onderzoeksdata van het Toledo-programma, een pijplijn met potentiële behandelingen voor auto-immuunziektes met belangrijke onvervulde medische behoeften. Galapagos zal in 2021 resultaten van drie patiëntenstudies bekendmaken, aldus het bedrijf.

“Als ‘Toledo’ faalt, dan twijfel ik of Galapagos nog bestaansrecht heeft als zelfstandig bedrijf. Dan is het in ieder geval niet meer aan mij om te bedenken hoe het verder moet”, zei CEO Van de Stolpe vorige week nog tegen NRC.

Het aandeel Galapagos sloot donderdag 1,0 procent lager op 69,30 euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Galapagos

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.